Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

14 юни 2024, 18:16 часа • 3511 прочитания

Мобилни екипи от социални работници описват нанесените щети от проливните дъждове и градушката на 12 и 13 юни и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, съобщиха от социалното министерство. Максималният размер на тази помощ отскоро е по-висок - 1578 лв. 

Днес в Шипка се изсипа половината кабинет да увери, че помощта за хората ще бъде задвижена възможно най-бързо. Премиерът Димитър Главчев коментира, че щетите са тежки, цели покриви са компрометирани. Служебният премиер призова хората да застраховат имуществото си и отбеляза, че повечето пострадали обекти са били автомобили. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е в готовност да подкрепи финансово община Казанлък, веднага след като местната власт заяви нуждите си. Пожарната и полицията са реагирали на около 70 сигнала за наводнени дворове и приземни етажи, паднали дървета, скъсани електропроводни кабели и др. Разчистени са 5 свлачища, работи се по още 3, до края на деня ще бъде разчистен и пътят през Шипка. Още: Бедствено положение: Градушка удари Нова Загора (ВИДЕО)

До момента са подадени общо 4 заявления за предоставянето на подпомагане от пострадали домакинства в областите Търговище, Велико Търново и Варна. В град Шипка, област Стара Загора, са пострадали домовете на около 30 семейства, като в момента се прави оглед на щетите. В Шипка няма здрав покрив. Почти няма домакинство, което да не е пострадало, заяви кметът на града Веска Панайотова.

В селата Хаджидимитрово и Енина, община Казанлък, са поразени близо 20 къщи. Очаква се да бъде свикана междуведомствена комисия за оценка на причинените щети от природното бедствие. 

В община Велико Търново, в селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Капиново, Самоводене, Миндя, Церова кория, Пчелище има данни за пострадали 161 семейства. В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол.

В област Сливен, в района на град Нова Загора и селата Асеновец, Брястово, Караново, Питово, П. Пъдарево и Омарчево, са нанесени материални щети - счупени покриви, прозорци, климатици на жилищни сгради, автомобили. Няма постъпили сигнали за пострадали или бедстващи хора. Служителите на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) осъществяват контакт с общинската администрация и кризисния щаб за съвместни действия. 

На 17 юни екип е планирано посещение на екип на ДСП – Тетевен, за оглед на имуществените щети на семействата, пострадали от падналата градушка в област Ловеч, в района на село Рибарица, община Тетевен.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес