Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

14 юни 2024, 20:30 часа • 1750 прочитания

Около 300 души се събраха на протест край прохода "Петрохан". Участниците са против плана за насочване на тежкотоварните камиони през прохода. Протестът се провежда в местността "Чапраза" на разклона за Вършец, съобщи БГНЕС.

Протестиращите затвориха пътя към 19.00 часа в петък. Протестът е мирен, като хората са със знамена и протестират срещу евентуалното пускане на тировете през прохода "Петрохан".

Това решение ще трябва да вземе АПИ, като се предвижда то да бъде факт от понеделник.

Още: Ограничават движението на камиони над 12 тона през прохода "Петрохан"

Хората не искат ТИР-ове през прохода "Петрохан", защото пътят не е проектиран за тежкотоварни машини. Притесняват се , че този трафик преминава през село Бързия по цялостното му протежение и възрастните хора няма да могат да пресичат.

През лятото пък пътят се използва много от чужденци, които пътуват от Европа в посока Гърция, като евентуалното преминаване на ТИР-овете ще пречи на леките автомобили, особено в периода от петък до неделя.

Общинският съвет в Берковица излезе със специална декларация против преминаването на ТИР-овете. Община Монтана също е против това.

Още: До 200 млн. лв. стигат неустойки и лихви по договорите за пътно поддържане

Всичко обаче остава в ръцете на АПИ. През седмицата имаше среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която се решаваше дали това ще се случи. Това ще стане ясно в следващите дни, защото уверението е това да се случи от понеделник, 17-и юни.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес