Алонсо с най-добро време във втората тренировка за GP на Канада

5908
Алонсо с най-добро време във втората тренировка за GP на Канада
Най-бърз в първата сесия бе Пол ди Реста, но предвид условия, в които се проведе – тя не е атестат за разпределение на силите в момента.

Синоптичните прогнози се оправдаха и сутрешната първа свободна тренировка за GP на Канада започна на наводнена писта. Дъжд валеше до началото на тренировката, като едва в последните 10-8 минути от 90-те пилотите сложиха сухите гуми. Пастор Малдонадо се удари четири минути преди края на тренировката, което попречи на най-бързите да запишат бързи обиколки, но това е без значение.

Температурата на въздуха и пистата бе много ниска, а очакванията са, че утрешната квалификация ще се проведе на мокра писта. Точно това казаха още в самото начало от Sauber на пилота си Естебан Гутиерез, а ако предвижданията им се изпълняват – може да видим неочаквано разпределение на стартовите позиции. Дженсън Бътън свързва евентуално добро свое представяне именно с дъжда, който се очаква да бъде фактор в квалификацията, а вероятно и в състезанието. Както и колата за сигурност.

Mercedes и Williams си стиснаха ръцете

На прага сме Ф1 да се върне отново в турбо ерата, но драстично по-различна от тази, която познавахме през 80-те години. Най-големите пр...

Втората свободна тренировка се проведе на суха писта и пилотите имаха сериозна работа. Още повече, че всички бяха с нови аеродинамични промени по болидите си. Силно откроими са новостите при Ferrari, чиито болиди са с променен нос и предно крило. Предният спойлер на Red Bull пък е с цели 9 елемента. Но и двамата пилоти на Red Bull не изглеждат в най-добрата си форма на „Жил Вилньов“. Уебър остана четвърти в края на втората сесия, а Фетел – 7-и. Двамата обаче са доста бавни на най-дългата права, където успяха да развият максималните 315 км/ч, с цели 8 км/ч по-бавно от най-високата скорост. Алонсо обаче показа, че е крайно амбициран да навакса загубените точки след отчайващото представяне в Монако. Испанецът записа най-бързото време във втората сесия (1:14,818 мин.), изпреварвайки само с 0,012 сек втория Люис Хамилтън. Този път Нико Розберг остана пети (за разлика от предишните 3 надпревари, когато диктуваше темпото в тренировките и квалификациите). Трети се нареди Ромен Грожан, а след Розберг, на шесто място, остана Фелипе Маса. Интересното е, че Кими Райконен не успя да завърти запомняща се обиколка с меките гуми и остана едва 11-ти, докато Дженсън Бътън се прибра принудително в бокса, след като му съобщиха, че със скоростната му кутия има проблем.

Днес, а и двете седмици между Монако и Канада, темата за тестовете на Mercedes и Pirelli подължава да е сред основните, като всички споделят мнението, че пилотите на Mercedes са извлекли ключово предимство от тези изпитания. Предстои казусът да бъде разгледан от Международен трибунал (няма да ги съдят за военни престъпления) на ФИА, но моето лично мнение е, че ще ги напляскат през ръцета.

Квалификацията утре започва в 20:00 ч, а състезанието ще може да гледате от 21:00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com