Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

7900
Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?
Снимка: iStock

От каменната ера, когато примитивните прибори представлявали остри камъни, предназначени за рязане на месо и плодове, а черупки от миди се използвали за лъжици през бронзовата епоха, когато се появяват приборите от метал, макар да са достъпни били само за богатите, през употребата на клечки като прибори в Китай, познати ни и днес, до 11-ти век, когато съпругата на италианския благородник Доменико Селво донася първата вилица в Централна Европа и до 1533 година, когато Катрин де Медичи от Италия донася във Франция лъжиците, бързо станали популярни на Стария континент, та чак до недалечната 1920 година, когато неръждаемата стомана позволява масовото производство на евтини прибори – дълга и интересна е историята на приборите за хранене.

Любопитно е как нещо толкова простичко като приборите може да има такава богата, дълга и интересна история, а още по-интересно е значението на сребърните прибори, както и на тези от други благородни метали като злато. Сребърните прибори и особено сребърните лъжици са били особено популярни сред богатите в Древна Гърция и Рим, като са служели не само за хранене, но за показване на статут и за разделяне на бедните от богатите.

По време на Ренесанса богато украсените сребърни прибори се превръщат от символ заможност, от просто начин богатите да се хранят, без да цапат ръцете си, в изкуство. Именно това е началото на ерата а сребърните прибори, които днес се считат за лукс. Можем ли обаче да ги разпознаем днес, когато употребата им е толкова ограничена и рядко се срещат в кухните на българските семейства?

Как да познаем сребърни прибори от несребърни е важен въпрос, тъй като цената им е корено различна и лесно можем да загубим средства, ставайки жертва на измама, заплащайки за  сребърни прибори вместо които се сдобиваме с посребрени или от неблагороден метал. Цената само на една малка сребърна лъжичка започва от 70-80 лв. и достига до 4-цифрена сума, така че ще ви е полезно да научите как да познаете истинските сребърни прибори.

Как бързо и лесно да почистите потъмнели сребърни прибори?

Символиката на сребърната лъжичка

Чували ли сте израза „Родил се е със златна лъжичка в устата“, което ще рече в богато семейство с привилегии. Същото важи и за сребърните лъжички. Днес те се подаряват на новородените бебенца, за Светото Кръщение, за погачата или за първия рожден ден, за да носят на малките късмет, богатство, успех, да бъдат специални и когато пораснат. Украсени, гравирани с пожелания или с името на детето, сребърните прибори и най-вече лъжичките, са сред най-желаните подаръци за повод на мъниците. Ако купуваме за подарък сребърна лъжичка как можем да бъдем сигурни, че е от чисто сребро, а не само посребрена?

Как да познаем истинските сребърни прибори?

Докато неръждаемата стомана лесно се разпознава и трудно бихме я объркали със сребро, то разликата между сребърна и посребрена лъжичка с просто око и за неспециалисти е трудна за улавяне. Ето защо е важно не само подобни покупки да се правят от утвърден бранд и специализирани магазини – не бихте си купили златен пръстен от улицата, нали, но и да знаете как да познаем истинските сребърни прибори от посребрените. Тези съвети ще ви помогнат:

  • Имайте предвид, че когато говорим за чисто сребро, нямаме предвид 100% сребро. То би било твърде меко, за да се изработят и да се използват приборите. Процентът сребро е 92.5 обикновено, а останалите са мед, благодарение на който приборите са твърди.
  • Приборите, изработени от чисто сребро, имат печат така, както сребърните накити. Този печат обаче няма да успеете да видите с просто око, нуждаете се от лупа за целта. Той безспорно доказва, че сте получили това, което сте искали – сребърни прибори от чисто сребро. При бижутата обикновено наблюдаваме тези печати с просто око и най-често те гласят „925“ – пробата на среброто. Що се отнася до приборите, надписът може да бъде не само „925“, но и STER, „92,5%“.
  • Полирайте приборите, за които имате колебания дали са сребърни и проверете ще се образува ли черна следа. Тя е характерна именно за сребърните прибори и напълно липсва при тези от обикновен метал – стоманата например.
  • Брандът също ще ви помогне да различите сребърните прибори, защото сериозните брандове имат своето име, история и доволни клиенти, с което се гарантира, че не предлагат посребрени прибори за такива от чисто сребро. Не се спирайте на твърде ниска цена и неизвестен бранд, за да не останете излъгани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com