Алонсо взе първо място в Гран При на Испания

8434
Алонсо взе първо място в Гран При на Испания
Стратохно представяне на Ferrari; невероятно слабо представяне на Mercedes; Red Bull минимизираха загубите. Благодарение на всичко това класирането при пилотите и конструкторите стана още по-интересно.

Фернандо Алонсо хвърли в екстаз 95 000 на „Каталуня“, след като за втори път в кариерата си пресече пръв финала. Това бе 32 победа за Нандо, с което отново се върна в битката за титлата, изоставайки вече само на 17 точки от Фетел. За това много помогна и Фелипе Маса, който също се представи чудесно, финиширайки на 3-та позиция. Маса стартира девети, след като бе наказан с преместване с 3 места по-назад на стартовата решетка за блокиране на Уебър в квалификацията. Въпреки това Маса осребри страхотното състезателно темпо на Ferrari, но не успя да се пребори с втория Кими Райконен. Финландецът трябва да бъде поздравен за отличното си пилотиране, с което отново доказа, че неговият Lotus е чудесен в състезателни условия. Интригата бе дали Райконен ще успее да изпревари Алонсо със стратегия с три спирания в бокса, докато Алонсо мина четири пъти в бокса. Това обаче не стана, тъй като Фернандо бе успял да запази три чисто нови комплекта гуми, докато Райконен имаше на разположение само един чисто нов комплект твърди смеси. Споменавам този факт поради простата причина, че именно тези детайли бяха основополагащи в надпреварата. Тя няма да се определи като една от най-интересните, тъй като всичко бе решено от броя спирания в боксовете и кой как пазеше гумите си. Доказателство на това са 82-та питстопа, които всички пилоти направиха този следобед в Испания.

Без съмнение най-запомнящият се състезателен момент бе стартът и невероятната маневра, с която Фернандо Алонсо изпревари Райконен и Хамилтън (втория от външната страна) в рамките на един завой.

Алонсо и Хамилтън печелят най-много във Ф1

Журналисти от изданието TomorrowNewsF1 публикуваха списък със заплатите на пилотите от Формула 1. Данните те са използвали от последнат...

Очакванията, че Red Bull и Фетел ще са основните претенденти за победата не се оправдаха. В крайна сметка трикратният световен шампион финишира четвърти, една позиция пред съотборника си Уебър. Марк успя да се възстанови от ужасния си старт, след който се смъкна до 14-та позиция в края на първата обиколка, но след това навакса.

Трагичен ден имаха пилотите на Mercedes. По някакъв начин Розберг успя да остане пръв след първите влизания в боксовете, но след това Алонсо го прескочи и потъването на Розберг започна. Той обаче успя да устиска финалните атаки на Пол ди Реста и да финишира на 6-та позиция, но на над 80 секунди след Алонсо. Хамилтън трябва по-скоро да изтрие това състезание от съзнанието си. От втора позиция той финишира 12-ти, като бе затворен с една обиколка от лидерите. В един момент дори бе изпреварен от Пастор Малдонадо с Williams (победителят миналата година тук) и бе толкова учуден от този факт, че по радиото риторично го съобщи на отбора си. По-добре се получиха нещата на McLaren, след като Бътън и Перез финишираха съответно осми и девети, последен остана Даниел Рикиардо.

Макар и не толкова интересна като събития и преки дуели на пистата, надпреварата в Испания позгъсти класирането при пилотите. Начело остава Фетел с 89 точки. Само на 4 след него (85) се приближи Райконен, а Алонсо вече има 72, след като преди този старт изоставаше с 30 точки. Хамилтът остава с 50, докато Маса направи сметката си 45 точки. При конструкторите Red Bull остават първи с 131 точки, но Ferrari излязоха втори със 117, докато Lotus F1 имат 111, след като Ромен Грожан не успя да даде своя принос след механична повреда и отпадане. Mercedes са четвърти със 72 точки.

Автор: Пламен Георгиев

Алонсо и Фетел си разделиха по една свободна тренировка

Както се и очакваше, двете свободни тренировки днес бяха изключително натоварени за отборите и пилотите им. За първия старт от европейс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com