Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

1427
Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?
Снимка: Divily / Pixabay

Традиционното ястие на майските празници е месото на скара. В дългите уикенди просто искате да отидете сред природата или на село, за да хапнете обилно вкусно месо на огъня. Въпреки това, гастроентерологът предупреждава: не трябва да се увличате.

Месото, печено на огън, е вкусно, засищащо и с удоволствие го ядат както възрастни, така и деца. По време на дългите майски празници мнозина определено ще отидат да открият летния сезон, където барбекюто е незаменимо. Самото месо е полезно за организма, защото е отличен източник на протеини, които засищат за дълго време, освен това съдържат витамини и микроелементи.

Но все пак не трябва да се прекалява с барбекюто, казва докторът. Оптималната порция за здрав човек е три средни парчета месо на скара на ден около 70-100 грама.

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) червеното месо не трябва да се яде повече от три пъти седмично, като изяденото количество не трябва да надвишава 500 грама. Уверете се, че върху месото няма черна кора: опасно е за здравето, тъй като съдържа канцерогени.

Лекар: Това е най-вредното месо на скара

Как барбекюто може да навреди на вашето здраве?

Голямо е изкушението да ядете скара няколко дни подред. Но все пак е по-добре да не се занимавате с пържено месо, защото може да има опасни последици.

Първо, излишната мазнина може да доведе до обостряне на хронични заболявания на хепатобилиарния тракт: черен дроб, жлъчен мехур, жлъчни пътища, панкреас.

Второ, тези, които имат история на:

·       стомашна или дуоденална язва;

·       HHH - плъзгаща се хиатална херния;

·       Баретовият хранопровод е заболяване, при което нормалният епител на хранопровода се заменя с клетки от чревен тип;

·       ГЕРБ  е гастроезофагеална рефлуксна болест.

Трето, потенциалната вреда от барбекюто се крие в консумацията на канцерогени, образувани по време на процеса на готвене на месо на скара или по време на пушене.

Димът, който се появява, когато мазнината гори и се утаява върху месото, съдържа токсични вещества - въглероден окис и бензопирен.

Дори и да нямате стомашно-чревни заболявания, тлъстото месо може да навреди на вашето здраве. Ако заложите на шишчета, рискувате да страдате от тежест в стомаха, подуване на корема, гадене, киселини и болки в стомаха.

Кое месо става най-вкусно на скара?

Най-вредните добавки към барбекюто

Не трябва да комбинирате кебап с кетчуп и майонеза, което ще направи ястието още по-мазно, всичко ще отнеме много повече време за смилане. Подсладените и газираните напитки са забранени: дразнят стомашната лигавица и предизвикват подуване.

Комбинацията от тлъсто пържено месо с алкохол може да причини двоен удар на панкреаса, а при наличие на хронични стомашно-чревни заболявания значително увеличава риска от тяхното обостряне.

Идеалният вариант за скара е ястие с пиле. Не купувайте вече мариновани домашни птици, защото не знаете колко подправки и подобрители на вкуса са добавени към тях.

Гответе си месо на скара. За марината използвайте само лук, подправки и минерална вода. Избягвайте добавянето на оцет, сосове, които съдържат вредни консерванти и захар. Сервирайте готовия кебап със зеленчуци, те ще ви помогнат да ядете по-малко тлъсто месо и също така ще облекчат тежестта на стомашно-чревния тракт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com