Андрей Жеков: Реших да се откажа от националния отбор

10695
Андрей Жеков: Реших да се откажа от националния отбор

Андрей Жеков е решил да последва Матей Казийски и да се откаже от националния отбор по волейбол. По-рано Найден Найденов разкри, че Жеков няма да участва на финалите в Световната лига и Олимпиадата. Разпределителят проговори в интервю пред в-к "24 часа" и сложи край на многобройните спекулации относно отсъствието му в последните мачове на представителния ни тим.


- Андрей, защо няма да играеш във финалите на Световната лига и на олимпийските игри?

- Реших да се откажа от националния отбор - това е истината.

 

- Не можеше ли да изчакаш края на Олимпиадата?

- Много хора ми зададоха този въпрос, сигурно и феновете ще се питат същото - наистина изглежда странно. Ще опитам да обясня нещата, както ги чувствам. Откакто съм в националния, давам всичко от себе си - и като емоции, и като физически усилия. Имал съм много трудни моменти, но за мен най-важно е било да не подведа себе си и съответно съотборниците ми. През последните няколко години изразходих много енергия. Играл съм контузен, опитвал съм да парирам конфликти и съм правил много компромиси в името на отбора, защото вярвах, че можем да направим нещо голямо. Напоследък обаче се случиха доста неща и в един момент осъзнах, че вече нямам мотивация за тренировки и игра.

Чувствам се празен, изчезна страстта, която имах към волейбола. Правя всичко автоматично. И затова е абсолютно недопустимо просто да фигурирам в отбора, защото съм Андрей Жеков. Не мога да направя такова нещо от уважение към съотборниците ми и феновете.

 

- Този отбор обаче има нужда от теб точно сега...

- Съгласен съм, но не и в състоянието, в което се намирам. Така не мога да съм полезен. Напълно осъзнавам, че моментът е крайно неподходящ, но нямам друг избор. Това беше най-трудното решение в живота ми и не мога да кажа дали е правилно или не. Най-вероятно ще съжалявам, но наистина в момента мястото ми не е в националния. Не искам да съм вътре само за да запиша във визитката си още една олимпиада и едни финали на Световната лига.

 

Жеков е аут. Този път за финалите на Световната лига

Андрей Жеков няма да участва във финалите на Световната лига, заяви за BGvolleyball.com наставникът на мъжкия национален отбор Найден Н...

- Твоето решение свързано ли е с позицията на Радостин Стойчев и Матей Казийски, които напуснаха заради ръководството на федерацията?

- Не, и това трябва да е ясно на всички. Чух коментари, че се влияя от Стойчев и бойкотирам Данчо Лазаров. Не заемам никаква страна в конфликта.

 

- Защо все пак се стигна дотук?

- Аз отдавна си бях решил да се откажа от националния след олимпийските игри. Най-близките ми хора знаят това. Исках всичките тези лишения да дадат резултат, говорили сме си и с други момчета от отбора, че предстои пикът ни. Нещата се промениха доста през последния месец и в един момент просто чашата преля.

Лъвовете удариха Аржентина

Победата не напуска националния ни отбор по волейбол. Лъвовете за пореден път демонстрираха висок дух и надиграха Аржентина с 3:2 гейм...

 

- Какво точно имаш предвид?

- Имах много тежък сезон и нямах търпение да започнем с националния. Точно преди първата квалификация се контузих и това ми се отрази много зле. След това дойде уволнението на Радостин Стойчев и объркването, което настана. Тогава от федерацията ни поискаха мнението и повечето преценихме, че трябва да подкрепим треньора. Аз самият бях против смяната, защото исках да се запази целостта на отбора. Оставаха само два месеца и половина до Олимпиадата и една промяна криеше рискове. В крайна сметка Стойчев се върна и ние се класирахме. След последния мач почувствах огромно облекчение и реших, че проблемите са останали зад нас. Стойчев обаче се махна и това много ме разочарова.

Почувствах се предаден, защото ние застанахме зад него в името на на отбора. А той предпочете да се посвети на една борба срещу ръководството.


Лъвовете със страхотна победа над Германия

Волейболистите от националния отбор на България са като същински феникси. Лъвовете завършиха със страхотна победа във втория турнир...

- Всеки ден се коментира евентуалното завръщане на Стойчев и Матей в националния. Ако това стане, ще промениш ли решението си?

- Не, категорично.

 

- Какво мислиш за призивите на някои фенове да се бойкотират мачовете като форма на подкрепа към Радо и Матей?

- Не го разбирам, волейболът трябва да е над всичко. От това страда отборът. Мисля, че и без мен, и без Матей, този тим има потенциал и искрено се надявам да го покаже в следващите мачове. Подкрепата на публиката обаче е много важна особено за младите играчи. Усещал съм го по себе си в първите години, когато играехме във Варна.

Лъвовете се върнаха на пътя на победата. Сразихме Португалия

Българският национален отбор по волейбол успя до някъде да се отърси от скандалите и надви с 3:1 гейма Португалия във втория си мач от...

 

- Има ли вариант да продължиш на клубно ниво, колкото да си изкарваш прехраната?

- При мен парите никога не са били на преден план. Въпросът е съвсем друг - всички ние сме започнали да играем волейбол, защото ни е харесвало, заради удоволствието. След това дойдоха парите и славата. И като че ли забравихме откъде сме тръгнали. Блъсках се толкова години, защото вярвах, че мога да се развия, да постигна нещо значимо. И жалкото е, че точно сега, когато достигнах едно високо ниво и вероятно ми предстоят най-хубавите години като разпределител, изгубих желанието за игра. Но това е положението и трябва да го приема. Като бях в казармата, моят баща ми даде един много ценен съвет. Каза: "Каквото и да правиш, сутрин, като се събудиш, трябва да можеш да се погледнеш в огледалото." И аз искам точно това - да се погледна и да бъда чист пред себе си.

 

Редактор: Константин Костов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com