Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която балансира хормоните и лекува кашлица

27 май 2024, 17:24 часа

Тази билка се използва, както за медицински цели, така и за готвене. Това я прави уникална.

Полезни свойства на мащерката

Мащерката се събира както в природата, така и от градински парцели. В нейния състав влизат следните полезни вещества магнезий, манган, желязо, мед, цинк, селен, витамини B, A и C.

Диетологът Вероника Хованская подчертава, че мащерката е ефективна в борбата с бактериални и гъбични инфекции, добре облекчава спазмите и действа като антиоксидант. Мащерката има сериозни ползи при ARVI и грип: чай с мащерка се бори с кашлицата. Растението също така нормализира храносмилането и се използва за подобряване на здравето на устната кухина.

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

"Това са свойствата на мащерката, за които почти всеки знае. Освен това мащерката подобрява зрението и нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Някои лекари смятат, че мащерката може да се използва за предотвратяване на инсулти", казва експертът.

"Тинктура от мащерка може да се използва не само вътрешно, но и външно. Например за борба с акнето. Ефективността на това лекарство е доказана от британски учени. Растението се справя и с болезнената менструация и хормоналния дисбаланс при жените. Почти всеки трябва да има запаси от мащерка у дома. Изключение правят хората с хипертония, „слаба“ щитовидна жлеза, бъбречна недостатъчност, бременни жени и деца под 2 години", казва диетологът.

„Също така прекомерната консумация на тази билка може да причини неприятни последици за организма – главоболие, кожни алергии и астма “, предупреждава диетологът.

Прясна или сушена мащерка може да се използва вместо сол при готвене, за да се намали приема на сол и да се поддържа кръвното налягане под контрол.

"Противовъзпалителните свойства на мащерката помагат за облекчаване на болката. Проучванията също така показват, че намалява интензивността на менструалните спазми като ибупрофен", допълва още специалистът.

Хората с ревматоиден артрит, които използват мащерка като чай или локално за облекчаване на симптомите на болка. Има някои доказателства, че това наистина помага, но са необходими повече изследвания, пояснява още експертът.

Мащерката като цяло е безопасна, но прекомерната й консумация, особено като етерично масло, може да причини ниско кръвно налягане.

Ако приемате лекарства за високо кръвно налягане или разредители на кръвта, консултирайте се с вашия медицински специалист, преди да използвате етерично масло от мащерка или добавки, съдържащи мащерка.

Ако сте алергични към растения от семейството на ментата, консултирайте се с лекар, преди да използвате мащерка. Симптомите на алергия включват гадене, диария, повръщане или обрив.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене, консултацията със специалист, както и назначеното от него лечение! Преди прием на билки задължително се консултирайте с лекар!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес