Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде не трябва да държите банкова карта: 6 често срещани грешки

28 май 2024, 10:11 часа

Съхраняването на банковата ви карта е от решаващо значение за предотвратяването на кражби, измами и неоторизиран достъп до средствата ви. Въпреки тази важност много хора неволно поставят банковите си карти на рискови места, което ги прави уязвими за загуба или кражба. Ето шест често срещани грешки, които трябва да избягвате, когато решавате къде да съхранявате банковата си карта:

1. В задния си джоб

Съхраняването на банковата ви карта в задния ви джоб е често срещана, но рискова практика. Тя е лесна мишена за джебчии, особено на многолюдни места. Когато седнете, картата ви също може да се огъне или счупи. Освен това има по-голяма вероятност да я изпуснете случайно, когато вадите нещо друго от джоба си.

2. В леснодостъпен джоб на чантата

Много хора държат банковите си карти във външните джобове на чантите си за по-голямо удобство. Тези джобове обаче са лесно достъпни за крадците. Ако трябва да държите картата си в чантата, уверете се, че тя е в сигурен вътрешен джоб с цип, където е по-трудно някой да я достигне незабелязано.

3. В отделението за ръкавици на автомобила

Да оставите банковата си карта в отделението за ръкавици на автомобила си е лоша идея. Автомобилите могат да бъдат разбити, а отделението за ръкавици е едно от първите места, където крадците ще търсят ценности. Дори да смятате, че автомобилът ви е паркиран на сигурно място, най-добре е да избягвате да оставяте в него чувствителни предмети, включително банкови карти.

4. На общо или обществено работно място

Съхраняването на банковата ви карта в общо работно пространство, например в общо чекмедже в офиса или в общо шкафче във фитнеса, увеличава риска от кражба. Дори да имате доверие на колегите си или на съотборниците си във фитнеса, винаги съществува риск от неоторизиран достъп. Винаги дръжте банковата си карта в личното си притежание или на сигурно, лично място.

Валидна ли е личната карта, ако е пукната - какво да направите?

5. В калъфа на телефона си

Стана популярно да се използват калъфи за телефони с отвори за карти. Макар и удобен, този метод крие значителни рискове. Телефоните често се губят или крадат и ако банковата ви карта се съхранява заедно с телефона, губите и двете едновременно. Освен това картата може да се повреди от постоянното боравене с нея и натиск.

6. Свободно в чантата или портфейла ви

Ако банковата Ви карта е свободно поставена в чантата или портфейла Ви, без да има специален прорез, се увеличава вероятността тя да изпадне незабелязано. Освен това тя може да бъде надраскана или повредена от други предмети. Уверете се, че картата Ви се съхранява в специално предназначен за целта слот в портфейла Ви, където е едновременно сигурна и защитена.

Вниманието към мястото, където съхранявате банковата си карта, може значително да намали риска от загуба или кражба. Избягването на тези често срещани грешки и внимателното следене на местоположението на картата ви може да ви помогне да защитите финансовата си информация. Винаги избирайте сигурни, по-малко очевидни места за съхранение на картата си, като например специални картодържатели или вътрешни джобове на чанти и дрехи, за да сте сигурни, че банковата ви карта е в безопасност.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес