Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Президентът или е неинформиран, или е информиран и лъже" - за НАТО и чл. 5

28 май 2024, 08:10 часа • 9854 прочитания

Това заяви зам.-главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев, който отговаря предимно за отразяване на международните новини.

Карабоев отправи думите си заради чл. 5 от Договора за НАТО и тълкуването на Румен Радев от Швейцария как нямало значение дали Народното събрание ще вземе решение за изпращане на армията ни зад границата, ако друга страна членка на НАТО "провокира" и влезе във въоръжен сблъсък с Руската федерация: "Не съм бягал от срещата с НАТО": Радев каза защо е в Швейцария, докато Алиансът е в София

Карабоев припомни в студиото на сутрешния блок на bTV очевидното - член 5 се отнася до случай, в който страна членка на НАТО е нападната и не касае предприети военни действия на член на Алианса по негово решение извън неговата територия. Няма никакво общо решение на НАТО за намеса във войната в Украйна с армия - НАТО дори не въоръжава Украйна, всичката западна военна помощ и оръжие за Украйна се дават по двустранни споразумения и минават през формата "Рамщайн". НАТО евентуално може да координира този формат в бъдеще - има такава идея, ако президент на САЩ пак стане Доналд Тръмп, за да не блокира той целия процес.

ОЩЕ: Решетников зад Радев: До последния Путин

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес