Доминираща победа на Себастиан Фетел

6726
Доминираща победа на Себастиан Фетел
Третият пореден полпозишън в Канада донесе късмет на Фетел, който записа своята първа победа в Канада. Тя е първа и за Red Bull, което прави успеха още по-сладък.

Статистически бе трудно да се заложи на Red Bull за победа в Канада. Практически – Фетел и Red Bull бяха доминиращата сила на „Жил Вилньов“. Той финишира с 15 секунди преднина пред втория Фернандо Алонсо, който само успя да минимизира загубите си, но не и да съкрати преднината спрямо Себастиан в класирането. Победата е изключително сладка за целия отбор, който никога не е печелил на това бързо трасе, което не допада особено на техния болид. Но не е днес. Забележете: Фетел бе едва 18-и на засичането за максимална скорост – само 315,2 км/ч, но въпреки това той буквално отвя конкурентите си и не изпусна водачеството през цялата дистанция (с изключение на 3 обиколки след първото му влизане в бокса и по-късния бокс на Хамилтън). За представянето му красноречив е и друг факт: в 35-а обиколка Фетел изпревари с един тур стартиралия от 3-а позиция Валтери Ботас. Жалко за финландеца, който на мократа писта в квалификацията блесна, но на сухото трасе днес неговият Williams просто бе отчайващо бавен.

Себастиан Фетел спря квалификационната доминация на Mercedes

Себастиан Фетел спря поредицата от четири поредни полпозишъна на пилотите на Mercedes, за да запише своя трети пореден полпозишън в Кан...

Очакванията се оправдаха и Алонсо показа много силно темпо в състезанието. Той и Уебър загубиха много време след Розберг, а това пък позволи на Хамилтън да направи едно сравнително спокойно състезание. След вторите смени на гумите Алонсо буквално полудя. В 37-та обиколка Гидо ван дер Гарде затвори фибата под носа на Марк Уебър, в резултат на което австралиецът го удари и счупи част от предното си крило. В 42-та обиколка Алонсо изпревари Уебър. Сребърният болид пред него явно му действа като червен плащ през разярен бик. Фернандо започна да реди най-бързи обиколки една след друга, за да се стигне до 63-та обиколка, когато логичното се случи с изпреварването на Люис. С второто си място испанецът успя да ограничи загубите в шампионата, но преднината на Фетел в генералното подреждане набъбва сериозно. Двамата вече са разделени от 36 точки (Фетел има 132, а Алонсо 96 точки), докато Райконен губи почва под краката си. Финландецът имаше много проблеми в Канада, които му отредиха едва девето място (завърши 10-и в Монако преди две седмици). Така той събра 88 точки, с 11 повече от Хамилтън (77). Въпреки че бе изпреварен от Алонсо, Люис направи добро състезание, докато съотборникът му и победител в предишната надпревара – Нико Розберг, не може да се похвали с такова, завършвайки пети, но на близо една обиколка след победителя.

За да съм искрен ще кажа, че ми е мъчно да гледам пилотите на McLaren да се борят един с друг за 11-то място. Жалко, наистина. Един от най-титолуваните отбори е в абсолютна дупка, от която сякаш няма измъкване. Бътън дори кара със стратегия с едно спиране в бокса, за да се опита да вземе някаква точка, но така и не успя, тъй като темпото му (а и това на съотборника му) бе прекалено бавно, а на „Жил Вилньов“ влизането и излизането от бокса са много къси. Така че стратегията им не се оправда. По този начин McLaren прекъснаха невероятната си серия от 65 поредни състезания в зоната на точките. При това на писта, на която имат 5 победи от последните 7 състезания.

Останалите места в зоната на точките си разпределиха: Жан-Ерик Верн (второ поредно силно състезание за пилота на Toro Rosso), Пол ди Реста (който финишира с цели 10 места по-напред от стартовата си позиция), Фелипе Маса (осем места по-напред от стартовата си позиция), Кими Райконен и Ейдриан Сутил.

Лично моите очаквания за изпълнено с драма състезание не се оправдаха. Пистата бе суха (не че искам да вали на всяко трасе), всичко с гумите бе наред и нямаше драма с прекаленото им износване, нямаше кола за сигурност, нямаше и някакви отличимо запомнящи се ситуации на пистата. А „Жил Вилньов“ почти винаги предлага такива.

Алонсо с най-добро време във втората тренировка за GP на Канада

Синоптичните прогнози се оправдаха и сутрешната първа свободна тренировка за GP на Канада започна на наводнена писта. Дъжд валеше до на...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com