Себастиан Фетел спря квалификационната доминация на Mercedes

7855
Себастиан Фетел спря квалификационната доминация на Mercedes
Утре Фетел ще стартира за трети пореден път от първо позиция в GP на Канада. След него ще потегли Хамилтън, а трети е най-голямата и приятна изненада – Валтери Ботас с Williams.

Себастиан Фетел спря поредицата от четири поредни полпозишъна на пилотите на Mercedes, за да запише своя трети пореден полпозишън в Канада. Трикратният световен шампион се представи чудесно и в трите части на квалификацията, която бе изключително трудна. Във всяка една от обиколките, които отделните пилоти направиха, пистата бе коренно различна от предишния му тур. Именно в такива условия блесна Валтери Ботас, който ще стартира трети, а това е най-доброто класиране на Williams от началото на сезона, дори първото им влизане в последната част на квалификацията. Втори остана Люис Хамилтън, който най-после отново успя да излезе пред съотборника си в квалификацията. Люис дори можеше да стартира и първи, но изпусна точката за спиране преди последния шикан.

Признаци за радост няма Фернандо Алонсо. Той не успя да намери темпо в постоянно променящите се условия и утре ще стартира шести, а най-близкият преследвач на Фетел – Райконен, ще потегли едва девети. Все пак Алонсо бе най-бърз на сухата писта във втората сесия.

Алонсо с най-добро време във втората тренировка за GP на Канада

Синоптичните прогнози се оправдаха и сутрешната първа свободна тренировка за GP на Канада започна на наводнена писта. Дъжд валеше до на...

Първата част на квалификацията премина при силно променящи се условия на пистата. В края на сесията се бе оформила почти суха траектория на на половината част от пистата, което позволи сериозно подобряване на времената, но така и не видяхме никой да смени гумите интермедия с твърдите сликове. Големите губещи в първата част се казват Пол Ди Реста, който ще стартира 17, и Ромен Грожан, който ще потегли 19. Ди Реста направи отлично състезание в Монако, докато изключително слабото представяне на Грожан продължава и в Канада, след като в Княжеството французинът направи четири катастрофи.

Началото на втората част от квалификацията започна с дъжд, който постепенно за малко се засили, а условията на пистата коренно се промениха и от почти изсъхнала, пистата отново се намокри. Пилотите се надпреварваха да правят грешки, а една завърши доста тежко. За съжаление пилотът се казва Фелипе Маса, който отново размаза болида си, който за това състезание бе ново шаси след двете много тежки катастрофи в Монако. Катастрофата му накара маршалите да развеят червен флаг две минути преди края на сесията. Много силно впечатление при променящите се условия направи Валтери Ботос. Пилотът на Williams финишира първата част с втора време, а втората част – с осмо време. На другия полюс бе представянето на McLaren, като и двамата пилоти ще стартират извън Топ 10. Перез ще потегли от 12-та позиция, а Бътън от 14-та.

Променящите се условия ще направят утрешното състезание истинска лотария с гумите. Повечето пилоти използваха всичките си комплекти с нови интермедии. Ако утре им потрябват – ще бъде интересно кой как е успял да запази интермедийте и как ще ги запази в хода на състезанието. Но това утре. Канадската надпревара е много важна за Райконен и Алонсо, които изпуснаха Фетел да им дръпне сериозно напред след състезанието в Монако. Двамата обаче не се предсавиха никак добре в променящите се условия и с интермедията, докато Фетел бе на другата противоположност. Но германецът има горчив спомен от миналата година. Тогава той допусна грешка в последната обиколка, от която се възползва Бътън. Да не забравяме, че на „Жил Вилньов“ е почти немислимо да се размине без кола за сигурност. Времето също ще е основен фактор.

Топ 10 в квалификацията за GP на Канада

  1. Себастин Фетел, Red Bull – 1:25,425 мин.
  2. Люис Хамилтън, Mercedes
  3. Валтери Ботас, Williams
  4. Нико Розберг, Mercedes
  5. Марк Уебър, Red Bull
  6. Фернандо Алонсо, Ferrari
  7. Жан-Ерик Верн, Toro Rosso
  8. Ейдриан Сутил, Force India
  9. Кими Райконен, Lotus
  10. Даниел Рикиардо, Toro Rosso

Mercedes и Williams си стиснаха ръцете

На прага сме Ф1 да се върне отново в турбо ерата, но драстично по-различна от тази, която познавахме през 80-те години. Най-големите пр...

Стартът утре е от 21:00 ч българско време.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com