Извънземно шоу в Мелбърн - Джокович оцеля срещу Вавринка

39020
Извънземно шоу в Мелбърн - Джокович оцеля срещу Вавринка

В истинско шоу се превърна днешният мач от вечерна сесия при мъжете, като световният номер едно и номер едно в схемата на Australian Open Новак Джокович трябваше да прави обрат от 0:1 сета и 2:5 гейма във втората част, за да отстрани швейцареца Станислас Вавринка и да се класира на четвъртфинал след победа с 3:2 сета – 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10 !!!

Първият сет се превърна в изключителен урок от страна на Вавринка. Той буквално разпиля световния номер едно, проби три пъти поред сервиса му и затвори сета с 6:1 гейма. В тези минути и от форхенд, и особено от бекхенд Вавринка беше безпогрешен, като се възползваше от по-бавното темпо на игра, което сърбинът предлагаше и се нагласяше добре за ударите си, завършвайки безпощадно – любим стил на игра за швейцареца.

Петра Квитова стана голямата жертва във втория кръг на Australian Open

В изключително драматичен мач от вечерната сесия при жените на Australian Open британската надежда Лора Робсън успя да пречупи поставен...

В тази първа част швейцарецът реализира всеки шанс за пробив, който му се откри, при това го правеше след уинъри, без да даде шанс на Джокович да направи нещо. Особено зрелищно стана втория пробив, след дълго разиграване с невероятни диагонали, което накрая беше завършено с бекхенд от Вавринка по къс диагонал с всичка сила.

Вторият сет започна с пробив за Джокович, дошъл след серия от непредизвикани грешки на швейцареца. И когато изглеждаше, че това е моментът, в който световният номер едно ще се върне към познатата си игра, Вавринка изригна отново. Швейцарецът моментално върна пробива след смела игра и една-две нетипични грешки на Джокович, последва и труден сервис гейм за Станислас, спечелен след отразени точки за пробив, а след това Вавринка отново проби – с пореден смазващ бекхенд уинър, този път по правата.

Великолепното представяне на Вавринка обаче веднага изкарваше на преден план въпроса – докога ще е така? Отговорът не закъсня – до 5:3 гейма в негова полза и сервис за втория сет. Швейцарецът поведе с 30:0, след закачане на мрежата при втората точка и оттам насетне, вместо да покаже кураж, Вавринка буквално „се спече” и направи четири поредни непредизвикани грешки в равностойни разигравания, с което Ноле се върна в сета.

Мария Шарапова унищожи Винъс Уилямс

В уникална лекция на агресивния тенис се превърна най-интересната среща при жените - между бившите номер 1 в женската ранглиста Мария Ш...

Този голям пропуснат шанс логично даде началото на обрата – Джокович най-после започна да уцелва корта, започна да вкарва ударите си в познатото темпо, да не дава евтини точки и да държи швейцареца под напрежение. Резултатът – 7:5 гейма за Ноле, след пробив за 6:5, който дойде след грешка от форхенд на швейцареца при кацнал на линията ретур на сърбина.

Третият сет започна малко странно – Джокович проби веднага, като това стана след страхотна точка с връщане на два смача на Вавринка от страна на сърбина. Учудващо, обаче, Ноле допусна рибрейк, при това след като водеше с 40:0 в своето подаване.

Въпреки това моментно разсейване, Джокович скоро отново установи контрол над нещата и изчака търпеливо момента си. Той дойде при 4:4 гейма, когато Вавринка изигра по-слаб сервис гейм, а Ноле се възползва и проби за 5:4 гейма, като след това затвори комфортно сета.

Началото на четвъртия сет се оказа по-трудно за Ноле, който отново от аванс 40:0 за малко не инкасира пробив, а след това при втория си сервис гейм в тази част трябваше да отразява точка за пробив, като за негово щастие Вавринка изкара форхенда си в аут.

Григор Димитров спечели и втория си мач на двойки на Australian Open

Българо-кипърският тандем Григор Димитров/Маркос Багдатис успя да преодолее и втория кръг след победа срещу фаворитите в мача - двойка ...

В крайна сметка, обаче, къде по-трудно, къде по-лесно, двамата тенисисти не допуснаха пробив в тази част и се стигна до тайбрек. В досегашните двубои между двамата Ноле беше изиграл всеки спечелен тайбрек между двамата - 6 от 6. Този път, обаче, дългият гейм започна с категорично предимство на Вавринка - 3:0 точки, с два минипробива. И макар швейцарецът да допусна лека грешка веднага след това, с която единият минибрейк беше върнат, той удържа нервите си и затвори четвъртия сет след хубаво и смело разиграване, което завърши с форхенд по правата, след като принуди Джокович да тича от ъгъл в ъгъл и накрая сърбинът нямаше как да защити корта си.

Окрилен от хубавия завършек на четвъртия сет, Вавринка влезе в решителната пета част с пробив. Изправен пред стената обаче, Новак Джокович се вкопчи в сервис гейма на швейцареца, не му позволи на три пъти да го вземе и накрая върна пробива след изцеждащо силите разиграване, в което методично натисна на бекхенда на Вавринка и успя да отвори корта, за да завърши - 1:1 гейма.

В следващия момент Вавринка изпусна уникален шанс за нов пробив - 15:40 и две колебливи отигравания на швейцареца, а Джокович веднага захапа и спечели четири поредни точки.

Драмата стигна своя пик в осмия гейм - първата двойна грешка на Вавринка в мача даде шанс на Джокович за пробив, след който сърбинът щеше да сервира за победата. Швейцарецът обаче показа голямо сърце и се спаси, а след това, в деветия гейм на сета стигна до 15:40 в сервиса на световния номер едно. На свой ред Джокович ги спаси, след това швейцарецът изпусна още две точки за пробив и сърбинът се измъкна - 5:4. При четвъртата точка за пробив беше отсъден аут на ретура на Вавринка, а топката беше много съмнителна и остана мистерия защо той не поиска намеса на "Ястребовото око".

Маестро Федерер с лекция за Томич

Световният номер 2 и поставен под номер 2 при мъжете на Australian Open Роджър Федерер изнесе истинска лекция на тема тенис и показа на...

Гладиаторският мач стигна до 11:10 гейма в полза на Новак Джокович, когато той най-после стигна до мачбол. Това стана след като Вавринка поведе с 40:15 на собствен сервис, но последваха три последователни точки за Ноле, който с помощта на мрежата стигна до мачбола. Отговорът на Вавринка - бомбен сервис и спасение. Нещата обаче вече висяха на косъм, последва дълго разиграване и Джокович измъкна грешка от бекхенда на Станислас, който не уцели с бекхенд правата - втори мачбол. Отговорът - дълго разиграване, завършено по невероятен начин от Вавринка, който отново игра по правата с бекхенд, но този път с унищожителен ефект за Джокович - уинър.

Хищникът Новак, обаче, не се даде - въпреки че Вавринка на два пъти стигаше до точка за спечелване на гейма си след уникални уинъри от форхенд и от бекхенд, Джокович не се отказа и най-накрая - при третия мачбол, след разиграване от над 20 удара, Новак Джокович направи минаващ удар с бекхенд по късия диагонал и спечели - с 12:10 в петия сет.

В следващия си мач Ноле ще срещне чеха Томаш Бердих, а срещата ще се изиграе във вторник, 22 януари.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com