Официално е: Кими Райконен се завръща във Ferrari!

11787
Официално е: Кими Райконен се завръща във Ferrari!
Това, с което се спекулира от месеци, вече е факт: Кими подписа 2-годишен договор, а непотвърдената информация ви я съобщихме още във вторник.

„Добре дошъл отново“. Това гласи заглавие в официалния сайт на тима от Маранело. Официалната информация е доста кратка и в нея става ясно, че в следващите 2 години (за колкото е договорът) Кими Райконен ще партнира на Фернандо Алонсо в тима на Ferrari. Сега, ясно е, че Кими ще е пилот на червените до края на 2015 г., поне. Но дали ще си партнира с Алонсо... това вече е друг въпрос, спекулациите около който са много.

Преди месеци Фернандо отнесе яка публично мъмрене от баш шефа, който заяви, че няма да търпи критики по адрес на отбора си. След квалификацията на „Монца“ се заговори, че Алонсо отново е вдигнал патардия, като дори е обвинил отбора си, че са го провалили в квалификацията (а те го провалиха и в състезанието с изтеглянето назад на влизането в бокса). Което не е далеч от истината, тъй като Алонсо е единственият пилот на решетката (лично мнение), който може да носи отбора на гърба си и постига много силни резултати, макар за четвърта поредна година да не получава средството, с което да се противопостави на Фетел и Ейдриан Нюи.

Безапелационна победа за Фетел на „Спа“

Очакванията ми за страхотна драма този следобед така и не се оправдаха, което доста ме разочарова. Вероятно и по-голямата част от фенов...

Въпросните слухове свързват испанеца с отборите на Red Bull, Lotus, та дори и McLaren, раздялата с който преди години струваше на „Сребърните стрели“ $100 млн.глоба.

Кими Райконен се завръща поне за две години, а според Стефано Доменикали – той се връща още по-силен. И по-богат. Не се споменава с колко, но финландецът се е изтъргувал добре. Както и не се съгласи да си тръгне с малко пари. В края на 2009 г. Ferrari му изплати сумата по оставащата 1 година по договора му, за да привлече Алонсо и Santander. Завръщането на Кими лично аз приемам като признание за допусната грешка тогава. Или като начин отборът да си гарантира един (поне) силен пилот. Дали Ferrari не знае нещо повече за близкото бъдеще на Алонсо? Това е спекулация, но подобен тандем няма да сработи. Не се получи в McLaren (Алонсо и Хамилтън), не вярвам да се получи във Ferrari. Особено във Ferrari, където такъв силен пилотски тандем не е имало в новата история на отбора. Михаел Шумахер доказа, че формулата за титли е ясна: силен първи пилот и силен втори пилот. Фелипе Маса беше точно такъв. Послушен (за силен не знам, защото последната му победа беше през 2008 г., когато изпусна титлата в последния завой на родната си писта) пилот, от напускането на който най-нещастен е Алонсо. В Twitter той написа: „Ти (Маса) ще си силен опонент във всеки отбор. Все още имаме 7 състезания, за да се позабавляваме. Ще е трудно да кажа довиждане на съотборник като него.“

Въпросът е дали ще е лесно да каже „добре дошъл“ на съотборник като Кими? Все пак именно финландецът е последният шампион на Ferrari, а колкото и да е силен Алонсо – той не успя да постигне нищо до момента в отбора, на затова той не носи лична отговорност.

Джеймс Алисън, новият технически директор, отговарящ за шасито на Ferrari, също твърди, че Райконен е постигнал голям напредък в техническо отношение. Алисън и Райконен работиха заедно в Lotus. Доменикали споделя пред Autosport, че не очаква проблеми с пилота: „Работихме с Кими между 2007 и 2009, и никога не сме имали проблем. Естествено, всеки има своите начини и не може да очаквате финландец да започне да разказва вицове на италиански или да се прави на клоун. Честно, смятам, че комбинацията между експресивния и страстен харектер на Фернандо, и хладният стил, да го наречен тама, на някой като Кими, ще се хареса на мнозина, включително на младите. Нашите партньори също са съгласни с това,“ коментира Доменикали пред Autosport.

Със сигурност обаче въпросът, който интересува мнозина, е дали поставянето на двама толкова силини пилоти един до друг няма да предизвика напрежение в отбора. Хелмут Марко е на мнение, че това може да разкъса отбора. Същото се споделя и от сър Джеки Стюърт. Аз също смятам, че Алонсо няма да може да се овладее срещу непукизма на Кими, който едва ли би обърнал внимание на съобщение в слушалката „Кими, Алонсо е по-бърз от теб“. Спомням си какво доведе един питстоп на „Хунгароринг“, когато Алонсо караше в McLaren. А тогава испанецът стъпи на напълно непозната територия, където №1 бе Люис, отгледан от дете от Рон Денис, но въпреки това изяви желания той да поели лидерството в отбора. Как ли би се почувствал сега Алонсо, който отдавна е „препикал“ и смята Ferrari за своя територия, ако Райконен го подложи на такава конкуренция, която той никога не е имал в отбор, за който се е състезавал?

Фетел отново недостижим, тифозите мълчат

Прогнозите за 60% шанс да завали над „Монца“ не се оправдаха, а с това и възможността за друг изход от надпреварата изчезна...

Лично аз очаквам сезон 2014 с голямо нетърпение. Този дуел предвещава много интересни моменти и много неизвестни.

Ще напомня едно изказване на Лука ди Монтедземоло по-рано тази година, който, в отговор на въпрос дали има шанс да бъде привленеч Фетел за съотборник на Алонсо, отговори повече от красноречиво, че отборът никога не е искал „два петела в един кокошарник“.

Сега босът твърди, че „всички във Ferrari знаят, че интересите на отбора са на първо място, след това идват личните интереси. И допълва: „Алонсо е ключов актив за отбора и ще остане такъв дълго време.“

Моето мнение е, Алонсо е най-завършеният пилот на решетката. И пак мое мнение е, че в пряк двубой ще е по-бързият от двамата, макар да изпитвам огромни симпатии към Кими. Въпросът е друг: ще преглътне ли Алонсо потенциалната заплаха, както и ще преглътне ли това, че Ferrari (най-вероятно) не са се вслушали в желанието му Маса да остане в отбора?

Ще получим отговор. Дано само не е толкова гръмогласен като през 2007 г.

Райконен и Алонсо заедно, чака се официално потвърждение

Керванът чака официалното потвърждение на гръмката новина, като още преди старта на „Монца“ бе казано, че името на партньор...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com