Приключва делото за жп катастрофата на гара Калояновец, чака се присъда

1667
Приключва делото за жп катастрофата на гара Калояновец, чака се присъда
Снимка: БГНЕС

С пледоариите днес приключва съдебното дело за жп катастрофата на гара Калояновец. Очаква се и произнасяне на присъда в късния следобед или утре.

Инцидентът стана на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак от София за Варна дерайлира в района на старозагорското село и част от композицията се обърна. При инцидента на място загина машинистът Венко Тодоров, а още четирима бяха сериозно ранени.

Жена загина при катастрофа на изхода на София

Една жена загина, а трима души бяха ранени при челен сблъсък на два автомобила на изхода на София към Перник, съобщиха от полицията. И...

На подсъдимата скамейка застана другият машинист - 44-годишният Христо Тиляшев от Асеновград. Той е обвинен, че не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор. При наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец той е трябвало да насочи композицията от железен път 1 на път 2, но е управлявал влака със скорост от 106 км/час при разрешена за подобна маневра до 40 км/час.

След два фалстарта, в четвъртък Старозагорския окръжен съд даде ход на делото. Национална компания "Железопътна инфраструктура" е внесъл съдебен иск за близо 1,1 млн. лв. нанесени щети. От "Пътнически превози" пък предявяват претенции за още 660 хил. лв. Един от пострадалите, който е загубил слуха си след инцидента, иска 3 000 лв. обезщетение.

Семейството на загиналия машинист не предяви претенции.

Обвиняемият Христо Тиляшев отказа да коментира делото. Той и защитата му са категорични, че сигналът на светофора е бил зелен и ще се опитат да докажат това в съда.

Задръстване на Околовръстното в столицата заради верижна катастрофа

Верижна катастрофа на Околовръстния път на София е предизвикала задръстване близо до разклона със "Симеоновско шосе". На мястото се е ...

По делото бяха разпитани десетки свидетели, както и 18 вещи лица. Изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора