БСП и ГЕРБ с нови престрелки и твърдения за схеми в Хасково

8514
БСП и ГЕРБ с нови престрелки и твърдения за схеми в Хасково
Снимка: БГНЕС

Не работя за български нито за чужди служби. За мен това твърдение беше изненада. Ако работех за български служби, премиерът Борисов щеше да знае това. Това заяви Елена Йончева, говорител на парламентарната група на БСП на нарочна пресконференция на "Позитано" 20.

Така тя отговори на Делян Добрев, който в телевизионно предаване сутринта попита: "Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България и в чужбина? Изпълнява ли поръчка на български или чужди служби за дискредитирането ми заради енергийни проекти, които няма да се случат, ако аз съм председател на енергийната комисия в парламента?”

БСП внася утре вота на недоверие

Утре (17 януари) парламентарната група на БСП ще внесе втора на недоверие срещу правителството. Това стана ясно на пресконференция в це...

Добрев я обвини, че изпълнява поръчки на трима бизнесмени в Хасково, които са "превзели" хасковския кмет и той вече не е кмет на ГЕРБ. Той извади и снимки от предизборната кампания на БСП в Хасково. На тях се вижда млад мъж, който бил "постоянен придружител" на Елена Йончева по време на проявите. "Знае ли, че този господин има присъда в Испания и, доколкото знам, е излежавал присъда за измами? Какво е вършил през предизборната кампания – за кой контингент е отговарял този господин?", попита Добрев.

"Хотелът се казва "History" („Хистори“). През цялата предизборна кампания съм била само там. За лицето, за което говорите. Трябваше да видя снимката, за да разбера за кого говорите. Това е среща на ловно-рибарския съюз. Човекът, който е на снимката, е член на това дружество и беше водещ на тази среща. Той не работи за мен. Аз нямам представа за неговото минало. Аз нямам представа за кои бизнесмени говори г-н Добрев. Ако той има някаква информация, че има нередност в общината, нека внесе сигнал в прокуратурата. Моята битка не е срещу Добрев, а срещу общината", заяви Йончева.

Йончева припомни, че цялата община Хасково е била подчинена на един приятелско-роднински кръг на Делян Добрев. 

Нова схема в Хасково

По време на пресконференцията на БСП беше представена и нова схема за обществени поръчки, с която зетят на Делян Добрев - Даниел Гаргов, е спечелил обществени поръчки за 50 млн. лв. Схемата включва обвързаности между фирми на Гаргов, на бащата на депутата - Александър Добрев, и офшорни компании.

Делян Добрев смята, че Елена Йончева го дискредитира заради енергийни проекти

Няма "Кумгейт 2". По-важно е защо е тази фиксация на Елена Йончева върху мен. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който обяви за...

Според представената от "червените" схема фирмата на родителите на Добрев "Визьор" ООД изгражда цех за производство на пелети на стойност 2 млн. лева със заеми от фирми на Даниел Гаргов - "Форуком и компания" ООД и "Форуком" АД. От своя страна, за да финансира дейността на фирмите, в които участва, "Форуком" АД, в която основен собственик е Тенчо Лилянов, е получила заеми в размер на 5,5 млн. евро от офшорни компании и чужди банки, пише в схемата на БСП.

Една от офшорните компании, която е предоставила заем в размер на 700 хил. евро, е TERES CONSULTING LTD. Тя е регистрирана на Сейшелските острови и притежава 47.98% от капитала на "Форуком фонд имоти" АДСИЦ според схемата.

От предоставената схема се разбира, че председател на съвета на директорите на "Форуком фонд имоти" е съпругата на Гаргов и братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова. Друга офшорна комапния, която е предоставила заеми в размер на 2.5 млн. евро според БСП, е "Камеа Бизнес" SA, регистрирана на Маршалските острови.

Според схемата трета офшорна компания, регистрирана на Сейшелските острови - Econs Consulting Ltd, е предоставила заем на "Иконус - икономически консултации и услуги" ЕООД, в размер на 250 хил. евро. Негов собственик и управител до края на 2008 г. според БСП е бил Делян Добрев.

Около Ангелкова също е очертан "дриймтийм", взел милиони от обществени поръчки

Министърът на туризма Николина Ангелкова също може да се похвали със солиден "дриймтийм" - израз, с който депутатът от ГЕРБ Делян Добре...

Членът на ръководството на БСП Атанас Зафиров заяви, че цялата партия стои зад Елена Йончева.

"За пореден път станахме свидетели как български политик, народен представител, вместо да даде отговор на резонно поставените въпроси, интересуващи българското общество, които са на вниманието на българската прокуратура, опита по един недостоен начин да отклони общественото внимание с изключително погрешна посока", заяви Зафиров.

Според него въпросът дали българските служби работят за дискредитиране на Добрев трябва да се зададе на премиера Бойко Борисов.

Отговорът на ГЕРБ

Отговорът на управляващите не закъсня, като пресконференцията им беше обявена още преди да е приключило събитието в централата на "червените".

"Дрийм тиймът" в Хасково е непокътнат

"Дрийм тиймът" на депутата от ГЕРБ Делян Добрев продължава да заема ключови позиции в Хасково.  Това е факт два месеца след избухв...

"Заемът, който моят баща е теглил, е от финансова институция, която е лицензирана от БНБ. Лихвата е от 8%. Има всички необходими договори по този заем. БСП се хвана за всички мои роднини, само още децата на братовчедите ми не са замесени, но и това ще стане. Въпросната линия за пелети в региона е построена само от кредита на моя баща. Аз изрично му забраних да кандидатства за европейски пари. Сигурно това е единствената линия за палета, която не е получила европейско финансиране", разкри Делян Добрев.

"Ако госпожа Йончева иска да ви каже истината, щеше да ви каже, че тези групи от фирми в Хасково са загубили повече обществени поръчки, отколкото са спечелили. Тези фирми са загубили търгове за около 30 млн. лв. в община Хасково, а са спечелили за по-малко", коментира Добрев обвиненията за строителните фирми, които били близки до него.

"Никой от ГЕРБ не е в общината от четири месеца, включително и моята братовчедка. 10 от 11-те поръчки са спечелени, когато никой от ГЕРБ не е в общината", категоричен е народният представител от ГЕРБ.

На пресконференцията Добрев отново повтори въпроси, на които не е чул отговор, като заключи, че Елена Йончева има фиксация върху него. Той повтори казаното и в парламента миналата сряда, когато веднъж вече опроверга нейните твърдения за офшорките с аргумента, че става въпрос за заем от финансова институция.

Добрев заключи, че атаката на Йончева срещу него е заради накърнени интереси в енергетиката. И попита още дали по време на предизборната кампания в Хасково е използвала служебната кола на областната администрация с държавния шофьор на служебния областен управител, за да бъде превозен нейният фотограф да направи снимки по границата. "Изключително съм разочарован, че като напишеш в Google Елена Йончева, половината снимки са мои", оплака се шеговито Делян Добрев.

Очаквано - нито ГЕРБ, нито БСП се борят с шуробаджанащината

Гръмките мерки, които двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, обещаха срещу шуробаджанащината навръх скандала с роднините и съучениците н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика