Бунт във ВМРО-ДПМНЕ срещу Никола Груевски

4096
Бунт във ВМРО-ДПМНЕ срещу Никола Груевски
Снимка: БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ трябва да избере нов лидер. Това може да стане само, ако се проведе свободен и демократичен конгрес на партията. Това обявиха в Скопие представителите на Инициативата за реформи във ВМРО-ДПМНЕ в препълнената зала на "City hall center", предаде БГНЕС.

Срещата, която се превърна в бунт срещу лидера на партията Никола Груевски, неслучайно беше организирана на датата, на която е създадена ВМОРО! Вчера, 23 октомври, бяха отбелязани 124 години от рождението на ВМОРО. 23-ти октомври е официален празник в Република Македония.

ВМРО-ДПМНЕ обвини македонския външен министър в наследствено българофилство

Опозиционната партия на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство. Бившият ...

"На 15-ти октомври ВМРО-ДПМНЕ беше наказана заради нарушаването на основните принципи на партията - за свобода и демокрация. В партията и в страната цареше частична свобода. Тя бе систематично задушавана и в партията и в Македония", каза Александър Михайловски, един от инициаторите за реформи в партията. "След като извършим промени в партията, ще напуснем "Белия дом" (бел. ред. - централата на ВМРО-ДПМНЕ, която бе изградена от Никола Груевски). С тази сграда ВМРО-ДПМНЕ от народна се превърна в елитарна партия. Ясно ще осъдим корупцията и престъпността", каза още Михайловски, докато залата скандираше: "Оставка, Оставка за Груевски". Той отправи и предупреждение към управляващите в момента в Скопие. Според него "те са започнали да повтарят стари практики и да изпадат в триумфализъм".

Михайловски обеща след реформите в партията в "Република Македония да бъде изградена нова система, с истински независима съдебна власт, с искрен обществен междупартиен диалог - без егоизъм и предразсъдъци".

"Ние имаме нужда от истински свободна и правова държава, а не от страна, където се ръководим от волята на един човек... Любовта към нашата родина е гаранция за нашия успех", каза Петър Богоески, другият представител на реформаторите. "Тук сред нас в залата виждам наследници на македонски войводи, жертви на комунизма, учредители на ВМРО-ДПМНЕ. Тук виждам хората, които ще построят европейското бъдеще на ВМРО и на Македония", каза още Богоески.

Една от изненадите в залата беше присъствието на внука на легендарния лидер на ВМРО Тодор Александров, който носи неговото име. Преди обръщението на реформаторите, в залата беше прожектиран кратък филм за историята на ВМРО - с автентични кадри и документи. В края от филма бяха излъчени кратки изказвания на Ангела Меркел, Жозеф Дол и Доналд Туск.

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев да обясни какво е договорил в България

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ посочи, че министър-председателят Зоран Заев се превръща в сериозен риск за македонските нац...

По-рано вчера (23 октомври) Никола Груевски говори в град Щип. По време на речта си той не пропусна да отправи критики срещу България без обаче изрично да спомене името й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com