ВМРО-ДПМНЕ обвини македонския външен министър в наследствено българофилство

5807
ВМРО-ДПМНЕ обвини македонския външен министър в наследствено българофилство

Опозиционната партия на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство.

Бившият депутат от партията на Груевски, Александър Пандов, който в медиите, близки до ВМРО-ДПМНЕ, напоследък се налага като политически анализатор, твърди че "когато Никола Димитров отива в София, се чувства като у дома си".

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев да обясни какво е договорил в България

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ посочи, че министър-председателят Зоран Заев се превръща в сериозен риск за македонските нац...

В интервю пред македонската телевизия Нова, Пандов заяви, че "помни времето, когато член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е бил бащата на сегашния външен министър, Димитър Димитров - бивш министър на културата".

Според Александър Пандов "Димитър Димитров е бил широко известен на обществото със своите пробългарски позиции и с тезата си, че македонската нация е част от българската нация", и на тази основа "няма как синът да защитава македонските национални интереси в преговорите с България"

Пандов призовава македонските журналисти да намерят бащата на министъра на външните работи и да го интервюират върху етногенезиса на македонския народ, отбелязва още "Фокус".

Електронното издание "Република" припомня текст на Сашо Ордановски, сега един от най-отявлените критици на режима на Никола Груевски, от 2004 г., в който се говори за българофилството на министъра на културата, Димитър Димитров.

Според изданието в коментар за работата на тогавашния министър на културата, Сашо Ордановски е написал, че "в главата на довчерашния професор по марксизъм Димитър Димитров, македонската нация винаги е била творение на кухнята на Тито в комунистическия Белград".

Партията на Груевски твърдо против бъдещия договор с България

Македонската партия ВМРО-ДПМНЕ е загрижена от намерението на премиера Зоран Заев за подписването на договор с България. Това заяви на ...

Преди 13 г. Ордановски обвинява министър Димитров в назначение на некомпетентни кадри на ръководни постове в македонската култура, за които достатъчно условие е било "да бъдат българофили". Обвинението на Ордановски, че бащата на министъра на външните работи е българофил, услужливо е препечатано и в други македонски медии.

Actualno.com припомня, че опозиционната партия на бившия премиер Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ засили критиките си към управляващите в Македония особено след визитата на Зоран Заев у нас и заявката от страна на София и Скопие по отношение на подписването на Договора за добросъседство между двете страни.

Преди време от партията призоваха в съобщение да не се сключват договори, които според нея са в ущърб на македонската държава и народ. ВМРО-ДПМНЕ смята, че близо месец преди подписването на договора премиерът Зоран Заев не запознава с него македонските граждани и провежда непрозрачно целия процес, без консултации с експерти и обществени дебати.

Според текста, цитиран от македонски медии, Заев по време на посещението си в София е атакувал собствената си история с твърдението, че от македонските учебници ще бъдат премахнати определени термини, без обаче предварително да каже какво точно ще бъде премахнато.

„ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че правителството на Република Македония не трябва да сключва договори, вредящи на македонската държава и народ. ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство с всички съседи и ще подкрепя всичко, което е за напредъка на взаимното сътрудничество, но нищо, което е в ущърб на държавата, нейната идентичност, език, култура и история“.

Обвиняват Груевски в пране на пари и незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ

Специалната прокуратура /СП/ започва разследване за пране на пари и незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ на бившия македонски премиер Ни...

Атаките към Заев и Договора за добросъседство продължават в медиите, близки до ВМРО-ДПМНЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com