Каракачанов де факто призна, че природозащитният протест не е срещу втори лифт в Банско

3368
Каракачанов де факто призна, че природозащитният протест не е срещу втори лифт в Банско
Снимка: БГНЕС

Хората от жълтите павета си правят протестите под прозорците на Министерския съвет и изнудват правителството и на хората от Банско и целия край от Пиринска Македония им писна природозащитниците "да се грижат в кавички за интересите им". Защо хората от жълтите павета не отидат в Банско и Разлог и не им кажат "айде още малко да постоите с ниски доходи". Тази теза изказа министърът на отбраната Красимир Каракачанов относно поредният протест срещу решението на правителството от 28 декември, 2017 година, с което бяха направени промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Военният министър беше категоричен, че природозащитниците лъжели, но де факто призна, че природозащитният протест не е срещу строежа на втори лифт в Банско, а заради отворената от правителството възможност за строителство в Национален парк "Пирин". Припомняме, че Министерският съвет реши на 28 декември, 2017 година, че в още две зони на Национален парк "Пирин" може да има "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" (съгласно т. 17, подточка 10 и таблица 32 от Глава III от Плана за управление на парка - зона за опазване на горските екосистеми и отдих плюс зона за туризъм). Каракачанов, обаче, омаловажи този факт, като го видя като нещо евентуално и то в бъдеще (бел. ред. - Нероден Петко) и посочи, че екоминистърът Нено Димов няколко пъти е казал, че в Пирин няма да се строи нищо извън спортна инфраструктура т.е. втория лифт. Много добре знаят (бел. ред. - природозащитниците), че никой няма намерение да строи хотели и къщи, продължи Каракачанов, който обясни, че Планът за управление на парк "Пирин" предвижда при официално инвестиционно намерение първо да се направи ОВОС какво ще се строи. Ако има нещо повече в (бел. ред. - бъдещия) инвестиционен план (бел. ред. - за втори лифт) от втора кабинка за Банско, ще гласувам против в Министерския съвет, ще отида да застана при "Зелените" и ще им се извиня – дори само да го има в инвестиционния проект, не да се застрои, обобщи военният министър.

Еврокомисар Вела за НП „Пирин“: Нямаме основание за действия срещу България

В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодате...

Попитан от Нова телевизия защо лидерът на "Атака" Волен Сидеров като че ли се разграничава от ВМРО и НФСБ, Каракачанов отвърна, че не чувства разграничение и че проблемът с втория лифт в Банско е "текущ". "Нашият основен стремеж действително е повишаване на доходите, но когато един проект като този в Банско е икономически и ще доведе до повишение на доходите, той се превръща в тема, която трябва да разгледаме. Ако нямаше безсмислено опониране срещу този проект, той щеше да си мине и замине преди два месеца още", каза лидерът на ВМРО.

Фокус по темата

Причината хиляди хора да протестират срещу решенията на правителството в тази посока е недоверието в политическата класа и усещането, че тя не отстоява публичния интерес, а е "на концесия". Това е общото мнение на икономиста Петър Ганев и музиканта и еко активист Васил Гюров.

В интервю за bTV икономистът представи данните от два доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ), които са пряко свързани с темата. Според единия между 2008 година и 2015 година има удвояване на туристите в Банско, като в силен месец през зимния курорт минават между 20 и 30 000 чужди туристи и още 10 000 българи. "Няма как да бъдат извозени, мисля че е обосновано да има втори лифт, но виждам и всички фундаменти за протест", коментира Ганев.

Именно в тази посока е и другото изследване на ИПИ – докладът "Отстъплението на демокрацията в България". В него се посочва, че от 2013 г. насам имаме разрастване на корупцията по високите етажи, т.нар "захваната държава", "кални медии", много икономически и политически популизъм и, като цяло, политическа корупция.

Лифтът на лъжата - от Пирин до Истанбул

През изминалата седмица централните теми от новините, вълнуващи обществото ни, се оказаха три – съдбата на Националния парк "Пири...

По думите на Ганев, при решения като това на правителството от 28 декември за Банско се очаква държавата да гарантира, че ще бъдат спазвани разпоредбите, но това не работи, когато гражданите смятат, че властта е корумпирана.

"Протестите не са против ски туризма, протестите са против решението на правителството, което е брутално във всички посоки", подчерта и Гюров, като допълни, че протестиращите са против не толкова изграждането на втория лифт, колкото против самата процедура.

По думите му управляващите са бързали да приемат промените в Плана за управление на НП "Пирин" преди влизането в сила на новия Закон за концесиите, а самите текстове са неясно формулирани (бел. ред. - на едно място е уточнено изрично, че се допуска изграждане само на водохващания, докато на друго липсва такова пояснение) и има риск "след време да кажат "Така е станало, някой е решил".

Музикантът посочи, че министри обикалят телевизиите в защита на частен интерес и са "на концесия", а в същото време не виждаме кой е реалният собственик на концесионера в Банско "Юлен".

"Би било доста по-логично като искаш да строиш нещо в национален парк да се покажеш с лицето си", съгласи се и Ганев, като обаче отбеляза, че законът позволява сегашната ситуация. Според него нито спирането на проекта за втори лифт, нито оставката на един или друг министър няма да решат основния проблем – политическата корупция. ИПИ се обявява за реформиране на съдилищата и децентрализиране на прокуратурата, за да е сигурно, че нарушаването на законите ще води до наказания.

Симеонов пак внася решението за промяна на концесията в Банско

Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов ще внесе наново в Министерския съвет за одобрение промени в кон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com