Манолова се похвали с пробив срещу "модерното робство"

1605
Манолова се похвали с пробив срещу "модерното робство"
Снимка: БГНЕС

В резултат на законовите промени, влезли в сила от 1 февруари 2018 г., към днешна дата 1643 работника са получили своите неплатени възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземания в размер на 2 940 971 лв. Това обяви омбудсманът Мая Манолова по време на отчета си за  3 години на поста омбудсман.

По думите ѝ за сравнение през 2017 г. са изплатени 716 941 лв. Тя коментира резултатите от приетите по нейна инициатива законодателни промени, свързани с т.нар. "модерно робство" и неприемливата практика на некоректните работодатели да не плащат заплати.

Петков: Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер ...

Омбудсманът обяви още, че предстоят плащания на заплати на още около 700 души, работещи във веригата "Пикадили", обявила несъстоятелност. Както и на 100 работници от "Карфур", които ще получат неплатените си възнаграждения. Омбудсманът заяви , че до края на годината се очаква платените суми да достигнат 4 млн. лв.

По данни от Главна инспекция по труда след тези законови промени са внесени 35 искания за откриване на производство по несъстоятелност срещу работодатели, които са били некоректни към своите служители.

Манолова допълни, че има 78 предприятия, които са си изплатили заплатите под заплаха. По нейните думи създала се е нетърпимост към такива работодатели.

Петков донесе лично законопроекта за хората с увреждания при двата палаткови лагера

Социалният министър Бисер Петков донесе лично законопроекта за хората с увреждания при двата палаткови лагера до парламента – на ...

По време на отчета беше отбелязан още и успехът с промените в КСО, които позволиха в началото на годината около 450 подземни миньори от рудник "Бабино" да получат възможност за пенсиониране и още 100 миньори от "Бобов дол".

Омбудсманът обяви, че на дневен ред стои работата по провеждане на цялостна реформа на политиките за хората с увреждания, а не само даването на повече пари за тази сфера. По думите ѝ екипът на институцията работи още по законодателни предложения насочени към Закона за фалит на физическите лица и ограничаването на свърхправомощията на банките, както и по законодателство, което да ограничи произвола на колекторските фирми.

По време на отчета Манолова обяви, че 75 339 сигнала за нарушени права са подали гражданите до омбудсмана. "Всяка една жалба крие десетки съдби", призна омбудсманът. Тя специално благодари на своя екип. В приемната на омбудсмана са приети 42 690 души, 32 649 са жалбите, като от тях са приключили 31 078. 3 636 са препоръките на институцията до държавни и административни органи.

Манолова: Законопроектът за съкратените миньори беше приет точно когато е нужен

Внесох проекта за съкратените миньори в началото на януари, но той беше приет точно когато е нужен. Това каза пред журналисти в парламе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com