Новата система за контрол на горивата - ще реши ли проблемите?

3306
Новата система за контрол на горивата - ще реши ли проблемите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на демонстрация на нов център за видеонаблюдение на горивата, предаде БГНЕС.

Създаването на центъра беше обявено с идеята на едно място да идват данните от всички системи и да има единен централизиран контрол. Според обяснението, екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин ще има по-бързо стиковане при проверките. Досега поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме, обясни Борисов в типичния си семантичен стил.

Цените на горивата скочиха с 4-5 стотинки за литър само за седмица

Цените на горивата тръгнаха нагоре. За седмица повишението е с 4-5 стотинки за литър. От неделя до днес, всеки ден плащаме с по минимум...

"Неслучайно казах политиците да си мерят приказките. Затова искаме да покажем на българските граждани как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола, всяка една институция работи, но луфтовете между тях са много големи. Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място", подчерта Борисов.

"За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно и чуваме приказки как са изпусна милиарди, поканили сме тук и депутати. Всичките тези сигнали ги докарахме в София, сега ако някой каже нещо - вижда и проверява", отбеляза още премиерът.

Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на всеки кораб, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Съмнения

Цената на горивата се вдига заради подмяната на касови апарати?

Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят всички касови апарати и въведоха по-строги изисквания за софтуера, който ...

"В последните 5-10 години няма случай на задържан контрабандист – показан и изправен пред съд, за внесено контрабандно количество гориво в България. Това е показателно как се работи по тази тема", заяви в интервю за БНР Светослав Първанов, зам.-управител на фирма за внос и търговия с горива. Той напомни, че още преди 4-5 години са били инсталирани камери на пристанищните терминали, вързани са били към НАП и Агенция "Митници" различни технически средства за измерване и контрол.

Интересен факт е, че Първанов не вярва, че новите мерки на държавата ще помогнат да се оправят например проблемите с Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Когато БАЦИС тръгна - през 2012 година, беше обявено, че при пристигане на танкер с гориво данните в нея се въвеждат ръчно от митничар и единствено от него зависи какво ще впише в системата. Същото се случваше и когато горивото отиде в данъчен склад.

Още преди година БСП внесе в прокуратурата сигнал, че има манипулиране на системата - с една парола можеш да влезеш от 340 точки в системата, а финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че Българската петролна и газова асоциация (БПГА) също е подала сигнал - още през 2015 година, и проверка на държавата е показала, че БПГА е права. По данни на БПГА през 2016 година през митнически складове са влезли 54 танкера с гориво, върху които не е упражнен количествен и качествен контрол. 19 от тях са разтоварвали на пристанище Варна, а 35 – на пристанище Бургас. По план всички пропуски в БАЦИС би трябвало да са били отстранени през лятото на 2018 година - поне засега обаче Бойко Борисов или Владислав Горанов не са се похвалили с такова нещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика