7 ползи от спирането на глутена

5966
7 ползи от спирането на глутена
Снимка: iStock

Глутенът е вещество, което се съдържа предимно в тестените изделия, които са произведени от зърнени култури, като жито, овес, ечемик и други. Той придава еластичност на тестото и му помага да запази формата си по време на втасването. В последно време все повече хора страдат от непоносимост към глутена, което налага да се подлагат на специални безглутенови диети.

На такъв режим на хранене може да се подложи и всеки друг, независимо дали страда от тази непоносимост или не. Учени са доказали, че с намаляване приема на храни, които съдържат глутен, човек може значително да подобри здравословното си състояние.

7 най-добри ползи от спиране на глутена

1. Глутенът се съдържа предимно в хляба и тестените изделия, които се водят за не до там здравословни. Със спиране консумацията на сладкиши, солети, бисквити, торти и други сладки и солени лакомства, можете значително да намалите нивата на лошия холестерол в кръвта. Вместо тях можете да похапвате пресни плодове и зеленчуци, които са източник на много витамини, минерали и фибри.

С какво може да заменим продуктите, съдържащи глутен?

2. С премахване на глутена от ежедневното меню можете да предотвратите появата и на редица проблеми, свързани със сърцето или храносмилателната система. Глутенът възпрепятства усвояването на полезните вещества, което може да доведе до увреждане на червата или някои сърдечно-съдови заболявания. Той е и един от факторите, предразполагащи появата на диабет тип 2.

3. Цьолиакията е болест, която освен проблеми със стомашно-чревния тракт, предразполага и появата на редица други проблеми. Тя води до повишаване нивата на възпаление в организма, които са честа причина за болки в ставите например.

4. Специалистите диетолози винаги препоръчват на своите пациенти да спрат храните, съдържащи глутен, ако искат да се отърват от излишните килограми. С премахване на сладкишите, тортите и бисквитите, които съдържат предимно въглехидрати, ще намалите и приема на калории, които се съдържат в тях.

Глутенът - как да разберете, че имате непоносимост към него?

5. Много често, хората, които имат непоносимост към глутен, страдат и от лактозна нетолерантност. Причината се крие в увреждането на червата, причинено от цьолиакията, което от своя страна възпрепятства, усвояването и разграждането на млечните ензими.

6. Глутенът води до проблеми не само с червата, но и с цялата храносмилателна система. Те се проявяват най-често с подуване на стомаха, съпроводено от дискомфорт по време или след хранене, газове, диария или запек. Спирането на глутена би възпрепятствало увреждането на тъканите и намаляване на болките.

7. Непоносимоста към глутен оказва влияние и на настроението, води до главоболие, нервност или депресия. Това е така, защото той пречи на синтеза на серотонин и допамин, което е причина за проблеми със съня и лошото настроение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com