Глутенът - как да разберете, че имате непоносимост към него?

7399
Глутенът - как да разберете, че имате непоносимост към него?
Снимка: iStock

Глутенът напълно оправдава името си – той е лепкав, прави тестото еластично и може да се „сприятели“ с най-различни съставки. За повечето хора глутенът е напълно нормален протеин, един от многото, които влизат в организма с храната. Но има и такива, които страдат от цьолиакия и непоносимост към глутен.

Какво е цьолиакия?

Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което яденето на храни, съдържащи глутен, кара белите кръвни клетки да атакуват лигавицата на тънките черва. Това не само причинява неприятни симптоми, но в крайна сметка може да доведе до атрофия – а именно те ни помагат да смиламе храната!

И така, какво е непоносимост към глутен?

Много лекари смятат, че това е реакция към глутена, подобна на обикновена алергична реакция. Причинява повишено образуване на газове, болки в корема и кожни обриви. Обикновено тази диагноза се поставя на тези, които имат очевидна връзка между консумацията на храни, съдържащи глутен, но цьолиакията не се потвърждава от клинични тестове.

Какви са симптомите на чувствителност към глутен?

Симптомите, свързани с непоносимост, са забележително подобни на тези, свързани с цьолиакия:

Безглутенова диета за една седмица

Съставянето на 7-дневно безглутеново диетично меню не е толкова трудно. За да организирате сами храненията си през седмицата, трябва да...

·         Храносмилателни проблеми

·         Подуване на корема

·         Умора

·         Болка в ставите

·         Главоболие

6-те храни, които могат да съсипят щитовидната жлеза

Полезно е да знаме, че храната, която приемаме, не влияе единствено на теглото ни. Различните храни повлияват по различен начин върху с...

·         Объркване

·         Дерматит

Какви са причините за непоносимост към глутен?

За съжаление науката все още не е стигнала до еднозначен и окончателен отговор. Защо, те все още не могат да се споразумеят за съществуването на разлика между цьолиакия и непоносимост! Мнозина са готови да легнат в томограф, но не всеки ще се съгласи на биопсия, дори в името на науката.

Някои учени смятат, че чувствителността към глутен и цьолиакията са двете страни на една и съща монета, което означава, че имат сходни причини. Други смятат, че това са различни явления. Все още не е ясно какво точно причинява симптомите на непоносимост към глутен.

Глутенът – рискови групи склонни към нетолерантност

Глутенът е опасен, защото може да причини алергии. Попадайки заедно с храната в храносмилателния тракт, веществото се разлага на фракци...

Има теории, че причината изобщо не е глутенът като такъв, а в различен протеин, който се намира и в пшеницата (а може би и в ръжта и ечемика). Друга група учени предполагат, че FODMAP  - акроним е виновен. Това са въглехидрати с къса верига, намиращи се в естествените захари: лактоза, фруктоза, захароза и др. Едно проучване свързва симптомите на чувствителност към глутен с хранителни протеини и бактерии, навлизащи в кръвния поток през чревната бариера, причинявайки възпаление в тялото.

Може ли да е психосоматично?

Може би. Има проучвания, при които субекти с непоносимост към глутен са хранени със зърнени храни и чист глутен. Някои от участниците не показват никакви симптоми, но при други се появяват напълно. Това означава, че при някои хора чувствителността към глутен може да бъде причинена от други причини или да бъде психосоматична.

Заключение

Диетата без глутен е доста модерна сред тези, които са отдадени на здравословен начин на живот. Но е важно да знаете, че всички ограничения трябва да имат обосновка. Ако понасяте добре глутена, тогава няма смисъл да се лишавате от важна група храни. Но ако забележите, че глутенът причинява неприятни симптоми, говорете с Вашия лекар, тествайте се и се придържайте към безглутенова диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com