Какво разкрива потенето за нас

8532
Какво разкрива потенето за нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички знаем, че хората се потят, когато им е горещо или когато са притеснени или смутени. По-малко известен е фактът, че потта всъщност носи определени емоционални послания.

Потта ни съдържа определени вещества, от които изобщо не бихме искали да бъдем лишени. Вземете например хлорни съединения, т.е. хлориди.

Тези компоненти - хлорните атоми, които често се комбинират с натриевите атоми, за да произвеждат (трапезна) сол - са важни за поддържане на киселинно-алкалния баланс, регулиране на движението на течности в клетките и междуклетъчното пространство и за предаване на импулси по нервните влакна.

Нормално е някои от тези съединения да напускат тялото заедно с потта, но в някои случаи тялото може да загуби твърде много хлорид.

Човешката пот съдържа амоняк, протеини, захари, калий и бикарбонат (сода), както и много следи от метали. При такива условия тялото просто не е в състояние достатъчно бързо да възстанови количеството хлорид, което напуска тялото с пот.

Потта съдържа и урея, веществото, което дава името на урината. Според поне една оценка, 0,24 до 1,12 милиграма от това вещество се разтварят във всеки кубичен сантиметър пот.

Потта напуска човешкото тяло чрез два вида жлези. Апокринните жлези се намират в подмишниците, ноздрите, зърната, ушите и частите на гениталиите.

В тялото обаче има много повече еккринни потни жлези, милиони от които са разположени практически на цялата повърхност на човешкото тяло - навсякъде, с изключение на устните и гениталиите.

Начинът, по който мирише изпотяващ се човек, изпраща определен сигнал към околните.

Не всички вещества, които се съдържат в потта, имат химически характер.

Всеки от нас по едно или друго време започва да се поти поради факта, че яде нещо пикантно. Повечето хора са запознати със ситуацията, когато започнете да се изпотявате под въздействието на емоции, изпитвате чувство на страх, смущение, безпокойство или болка.

Не е изненадващо, че изпотяването, причинено от емоции, често се свързва с части от тялото като длани, чело и крака. На тези места еккринните жлези са разположени с много по-висока плътност.

Чесън преди любовна среща. Точно така!

Изследователи са изяснили, че мирисът на чесън прави мъжете по-привлекателни за жените. Става дума обаче не за мириса от устата, а за м...

Емоционалното изпотяване се оказва важен инструмент за комуникация. Всъщност оттенъкът на пот, който усещаме с обонянието си в такава ситуация, може да ни каже много за това, което изпитват другите хора.

През 2012 г. психолози и психиатри от Държавния университет в Ню Йорк взеха проби от пот от тениски от 64 дарители. Половината от донорите, носещи тези тениски, скачали с парашут от самолет за първи път, а другата половина правели интензивни физически упражнения с повишен стрес.

Хората, които подушили проби от пот на парашутистите, станали нервни при вида на ядосани лица, както и на тези с неясни и неутрални изражения.

Повишеното производство на пот изглежда ни позволява да възприемем по-добре дълбочината на изобразените емоции. С други думи, потта изпраща не само обонятелен сигнал, но и визуален сигнал.

В крайна сметка потта е нещо повече от система за вентилация и климатизация на тялото. Тя може да се окаже един вид ветропоказател, инструмент, който предава скритите чувства на човек на своите приятели и семейство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com