Недостатъчният сън може да повиши риска от хипертония, особено при жените

1476
Недостатъчният сън може да повиши риска от хипертония, особено при жените
Снимка: iStock

Нов анализ на повече от проучвания открива връзка между съня по-малко от седем часа на нощ и повишения шанс за развитие на високо кръвно налягане, наричано още хипертония.

Прегледът, който изследователите представиха на 7 април на годишната конференция на Американския колеж по кардиология (ACC), показва, че рискът е особено висок за жените.

Анализът се прибавя към нарастващия брой изследвания, които показват, че недостатъчният сън може да представлява сериозен риск за здравето. "Мисля, че е важно да се повиши осведомеността за това, защото хората са склонни да го подминават", казва Пол Лейс, доктор по медицина, който не е участвал в проучването.

Въпреки това Лейс каза, че макар новото изследване да е "интересно", то "не е напълно изненадващо". Според него връзката между лошия сън и сърдечните проблеми, до които може да доведе хипертонията, е добре установена, както и връзката между хипертонията и често срещаното разстройство - сънната апнея.

Ето какво е известно за връзката между лошия сън и риска от повишаване на кръвното налягане, както и какво можете да направите, за да се предпазите от хипертония.

Как сънят може да повлияе на кръвното налягане?

Според прессъобщение на ACC изследователският екип смята, че предишни проучвания, оценяващи хипертонията и навиците за сън, са имали "противоречиви" резултати.

За своя систематичен преглед и мета-анализ учените са събрали данни от 16 проучвания, публикувани между 2000 и 2023 г. Проучванията включват над един милион участници от шест държави, които изследователите проследяват от две до 18 години. Възрастта на участниците варирала от 35 до 60 години, като около 60% от тях били жени.

След като пресмятат цифрите, изследователите откриват връзка между съня под седем часа и повишения със 7% риск от хипертония. При хората, които са спали по-малко от пет часа на нощ, вероятността е нараснала до 11%.

10 признака на липса на сън или защо не можете да спите достатъчно през уикенда

При жените, които спят по-малко от седем часа, рискът от развитие на хипертония е със 7% по-висок в сравнение с мъжете.

Спането повече от осем часа също е свързано с повишен, но не "статистически значим" риск от развитие на хипертония, казва пред Health д-р Ааюши Суд, водещ автор и ординатор по вътрешни болести в Центъра за висше медицинско образование "Райт".

Изследването "включва разнообразна популация от различни страни, което повишава обобщаемостта на резултатите", отбелязва Соуд.

Ограничения на проучването и бъдещи изследвания

Проучването обаче има и ограничения, допълни Соод.

Много от проучванията, включени в анализа, разчитат на въпросници за самооценка, което е по-малко точен метод за записване от обективните измервания на лекарите. Освен това в проучванията са използвани потенциално разнородни популации, което би затруднило извеждането на общи заключения.

Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху стандартизирането на методологиите, за да се подобри "съпоставимостта и обобщаемостта" на новите открития, казва Соуд.

Тя също така иска да види проучвания, които оценяват дългосрочните ефекти на моделите на сън върху риска от хипертония, както и такива, които изследват стратегии за подобряване на качеството на съня като начин за предотвратяване на хипертонията.

Защо лошият сън може да причини хипертония?

Въпреки че многобройни проучвания са установили връзка между лошия сън и високото кръвно налягане, не е ясно дали твърде малкото сън действително причинява хипертония. Не е известно и как може да го причини.

Според Lies една от теориите е, че лошият сън може да повлияе на други навици в начина на живот, които допринасят за риска от повишаване на кръвното налягане, създавайки ефект на доминото. "Човек, който не спи добре, може да бъде уморен през целия ден", казва Лийс. "Може да е по-малко вероятно да се съсредоточат върху упражненията и храненето".

Безсъние и често събуждане през нощта - ето какво липсва на тялото ви

Как да намалите риска от хипертония?

Експертите казват, че можете да намалите риска от хипертония, като спите повече. Въпреки това изследванията все още не са определили идеалното количество сън, необходимо за предпазване от високо кръвно налягане. "Проучването не установи ясна слаба точка в продължителността на съня по отношение на риска от хипертония", казва Соуд.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на възрастните над 60 години да се стремят да спят поне по седем часа на нощ. Хората между 61 и 64 години трябва да имат седем до девет часа, а хората на 65 и повече години се нуждаят от седем или осем часа.

Като се има предвид, че недоспиването се свързва със сериозни дългосрочни последици за здравето - високо кръвно налягане, диабет и депресия, наред с други състояния - експертите препоръчват да се обърнете към специалист по съня, ако ви липсва качествено спане.

"Често се отнасяме много несериозно към това, че не можем да наваксаме със съня", казва Соуд. "Но трябва да си създадете навик да говорите с лекаря си за това [когато това се случи] и да потърсите помощ."

Освен промяната на навиците за сън, други промени в начина на живот също могат да намалят шансовете ви за повишаване на кръвното налягане.

"Макар че лошият сън е идентифициран като значителен рисков фактор за хипертония, от съществено значение е да се вземат предвид и други фактори на начина на живот, като затлъстяване, липса на физическа активност и нездравословно хранене, в цялостните стратегии за превенция на хипертонията", казва Суд.

Тютюнопушенето може да повиши риска от хипертония с поне 20%, така че отказването от него или отказването от него също може да намали вероятността от развитие на високо кръвно налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com