Плевели в градината или моравата ви: Ето как да се справите без химикали

3280
Плевели в градината или моравата ви: Ето как да се справите без химикали
Снимка: iStock/Guliver

Захарта е нещо повече от пристрастяващите, сладки неща, които хапваме или добавката към сутрешното кафе. Използването на захар за унищожаване на плевели е предмет на изследване от няколко университетски специалисти по градинарство и агрономия. Плевелите са ужас за онези от нас, които искат тучна, зелена морава, а ефектите на захарта върху растенията изглежда сочат белия прах като безопасен хербицид за възпиране на нежелани плевели.

Още: Проблем в тревните площи: Ето как да се справим, за да се радваме на красива морава

Ефекти на захарта върху растенията

Всички растения имат полза и растат най-добре в богати на азот почви. Азотът е основата за растеж на зелени листа и насърчава здравословното усвояване на други необходими хранителни вещества. Азотът се получава чрез компостиране или гниене на органична материя .

Захарта е въглеродно хранително вещество и не съдържа азот. Захарта върху плевелите има способността да ограничава растежа на някои растения, особено тези, които не са адаптивни към среда с ниско съдържание на азот. Това е така, защото микроорганизмите в почвата са принудени да набавят необходимия им азот от почвата. Това оставя малко за растежа на плевелите. Като такъв контролът на захарните плевели е възможен с директно приложение върху досадни плевели и инвазивни растения.

Използване на захар за унищожаване на плевели

Унищожаването на тревни плевели със захар или минимизирането на употребата на градински хербицид е естествен и потенциално ефективен метод за контрол на плевелите. Необходими са повече изследвания, но досега научните и екологични проучвания потвърждават, че захарта върху плевелите може да осигури алтернатива на вредните химически методи. Използването на захар за унищожаване на плевели може да доведе до по-икономични средства за контрол на плевелите чрез други елементи, като дървени стърготини, които съдържат въглерод.

Как да използваме захар за контрол на плевелите в градините

Преди да изразходите запасите си от подсладител за кафе, отделете малко време, за да обмислите видовете плевели, за които борбата със захар е най-подходяща. Широколистните и едногодишните плевели се поддават на третирането със захар много по-добре от тревите и трайните насаждения.

Методът е прост. Вземете около чаша (240 мл.) пълна или дори шепа захар и я поръсете около основата на растението. Внимавайте да избягвате други растения и покрийте гъсто почвата върху кореновата зона на вредния плевел. Проверете плевела след ден или два и нанесете повторно покритие, ако зоната е наситена или плевелът не показва признаци на загиване.

Унищожаване на тревни плевели със захар

Листните, зелени растения, като тревата , изискват големи количества азот за най-добър растеж. Подхранването на моравата с търговски тор осигурява азот, но също така добавя прекомерна сол към почвата, което причинява слаб растеж на корените с течение на времето.

Захарта насърчава корените на тревата да търсят азот в почвата. Тази конкурентна употреба изчерпва азота в почвата за плевелите и помага на тревата да процъфтява и да изтласква растенията вредители.

Още: Как да изравним моравата: Трик, който ще ви спести много пари

Можете да използвате кристална или пудра захар, поръсена леко върху моравата ви, или спрей с меласа. Равномерно покрийте моравата и я полейте, но не прекалявайте с водата. Не прекалявайте и не забравяйте да поливате, тъй като захарта ще привлече насекоми и животни, ако остане върху листата. Най-доброто време за започване на борбата със плевелите е пролетта, когато плевелите са малки и преди да се размножат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com