Ползи от орехите: защо всеки трябва да включва този продукт в менюто си

19206
Ползи от орехите: защо всеки трябва да включва този продукт в менюто си
Снимка: iStock

Всички знаят колко полезен е орехът, познат от детството и не само. Много хора отглеждат орехи в дворовете и нивите си и с удоволствие ги събират за зимата. Време е да си спомним защо хората толкова много ценят този плод.

1.       За мозъка и сърцето

Ето за какво помагат фъстъците и орехите

Ежедневната консумация на фъстци и орехи повишава честотата на мозъчните ритми, свързани с познавателните процеси. Изследователи прави...

Орехите имат огромна полза за мозъка. Не случайно ядките на този конкретен плод винаги намират място върху опаковки с лекарства и препарати за стимулиране на мозъка. А ореховите половинки анатомично приличат на човешкия мозък. Химичният състав на продукта укрепва сърдечно-съдовата система, нормализира кръвното налягане, подобрява кръвообращението и съответно мозъчната функция. Витамините помагат за успокояване на нервната система, облекчаване на стреса и умората и облекчаване на безпокойството.

2.       Храносмилателната система

Ядките съдържат много мазнини и протеини. Когато се изяде малко  количество, настъпва бързо засищане. И ако комбинирате тези плодове с мед, ще получите вкусен и здравословен десерт. Благодарение на това чревната перисталтика се подобрява, чревните колики ще престанат да ви измъчват. Орехите могат да се ядат при стомашни заболявания, но без прекаляване. Прекаленото количество, с оглед на съдържанието на мазнини, може да причини дисбактериоза.

3.       Красотата

Плодове и ядки гонят депресията

Диетологът Тамила Арсениева препоръча пред портала някои храни, помагащи да избегнем депресията, пише БГНЕС. Този списък включва продук...

Орехът често се използва не само за подобряване на състоянието на кожата и косата, но и за приготвяне на козметика в масовото производство. Производителите обичат да добавят орехово масло към шампоани, кремове и сапуни. Ореховото масло ще помогне за подхранване на зрялата кожа, спиране на стареенето и тонизиране на вече отпуснатата кожа. Древните хора са смятали ореха за еликсир на младостта.

4.       Имунитет

Цялата колекция от витамини, макро и микроелементи в ядката попълва почти 60% от дневните нужди за човек. На първо място това са витамин С, магнезий, желязо и фосфор. Всички тези вещества контролират здравето на почти всички жизненоважни човешки органи. Продуктът е много калоричен, така че повече от 10 гр на ден не трябва да се консумират. Особено е необходимо да се пазите от голяма доза, когато имате проблем със затлъстяването или сте податливи към него.

Лекарите препоръчват тази ядка за ежедневна употреба. Освен това е доста евтин, расте във всички средни и южни ширини. Като засадите здраво дърво близо до къщата, можете да осигурите на цялото семейство склад с витамини в продължение на много години.

Ядките, които лекуват

Вкусните ядки са една от най-важните и ценни храни, които задължително трябва да присъстват в менюто ни. Специалистите са категорични &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com