Първо направете ТОВА ако ви ухапе змия

19005
Първо направете ТОВА ако ви ухапе змия
Снимка: https://pixabay.com

С настъпването на горещините започват да се появяват не само неприятните насекоми като комари и мухи, но и някои далеч по-опасни животинки - и тук имаме предвид именно змиите. На нашата територия се срещат 16 вида змии, като не всичко от тях са отровни и животозастрашаващи. Все пак, не е приятно да се сблъскате с това влечуго и да рискувате да ви ухапе. Ако обаче често предприемате излети в гората, трябва да сте наясно с този риск. Ето и как веднага да реагирате, ако ви ухапе змия:

Първо трябва да определите дали змията е отровна - отровните обикновено имат триъгълни глави и тесни, елипсовидни очи. Обикновено са с къси и набити тела, докато неотровните имат тесни и издължени. 

Знаете ли с какво се хранят змиите?

Отглеждането на змия у дома не е кой знае колко сложна задача. Има редица нюанси, които трябва да знаете, за да може вашият домашен люб...

Ако ви ухапе змия и се скрие, не я търсете, а се погрижете за себе си. Ако пък сте успели да я убиете, вземете я със себе си в болницата, за да определят специалистите точния ѝ вид и да поставят правилната противоотрова.

Мястото на ухапването се забелязва, но раната невинаги означава и отравяне.

Симптоми

При ухапване от неотровна змия симптомите се появяват до 2 часа след ухапването. Обикновено те са неприятна болка и подуване на мястото. А когато змията е отровна, болката е остра и нетърпима и се появява много по-бързо. Отоците също се разпростират бързо и отровата може да се пренесе по кръвта. Възможно е да се появи подкожно кървене, мехури с кръв по кожата, зачервявания, както и пострадалият да усеща световъртеж, гадене, прималяване, подуване на лимфни възли и др.

Шокът, който е основната причина и за настъпването на смърт, има следните признаци: студена кожа с обилно потене, ускорен пулс и ниско кръвно налягане.

Змиите се събуждат: Какво да направите, ако ви ухапе отровна змия?

С настъпването на топлите дни повечето от змиите започват да излизат от зимния си сън, което означава опасност за всички любители на пр...

Как да третираме ухапаното място?

При неотровни змии, раната трябва да се почисти обилно с вода, да се приложи антибиотичен крем и да се увие с бинт. Също така пострадалият трябва да има приложена ваксина за тетанус в близките 5 години, ако срокът е минал - трябва да се консултира с лекар.

Ако смятате, че змията е била отровна, трябва да минимализирате движенията си, а ухапаното място да обездвижите напълно - ръка, крак. Не е препоръчително изсмукването на отровата, нито поставянето на лед или превързването. То трябва да се направи от опитно медицинско лице. 

Възможно най-бързо трябва пострадалият да се заведе в болница. Противоотровата се поставя само в болнични условия и интравенозно.

Ако видите змия, запазете спокойствие, не я плашете и я оставете да премине сама, без да се опитвате да я убивате, хващате или гоните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com