За кои хора не е полезно пиенето на топла вода с лимон на гладно?

10072
За кои хора не е полезно пиенето на топла вода с лимон на гладно?
Снимка: iStock/Guliver

Много изследвания сочат приема на топла вода с лимон на гладно като цяр за редица заболявания и състояния, подпомагащо нормалното функциониране на органите, храносмилателната и имунната система. Напитката е известна и като средство за детоксикация, хидратация и доставяне на организма на ценни витамини, сред които преобладава витамин С. Защо тогава при толкова много ползи пиенето на топла вода с лимон на гладно не се препоръчва за определени хора и кои са те?

Топла вода с лимон на гладно – кога да се откажете от ценната напитка?

Д-р Swathi Reddy – консултант и диетолог съветва да внимавате с топлата вода с лимон на гладно, ако я използвате като средство за разкрасяване, отслабване и осигуряване на диуретичен ефект. Всяко прекаляване е вредно и опасно и водата с лимон не прави изключение. Много дами, считайки че ще отслабнат светкавично при усилен прием на топла вода с лимон на гладно, поглъщат количества, които могат да застрашат здравето им. Важно е да внимавате с напитката и да ограничите приема ѝ ако:

Чаша вода с лимон преди лягане и вижте резултата

1. Страдате от проблеми, свързани с оралното здраве

Ако често се налага да посещавате зъболекар заради кариеси или чувствителност за зъбите, внимавайте с водата с лимон, тъй като лимонът е киселина и уврежда емайла. Използвайте сламка за консумацията и веднага след това щателно измийте зъбите си. Дори да се радвате на здрави зъби, пак следва да внимавате с лимона, който повлиява негативно на оралното здраве. Същото се отнася и ако имате афти или ранички в устната кухина. Киселинността на лимона ще попречи на тяхното заздравяване и ще удължи времето, необходимо за постигане на оралното ви здраве. Изчакайте да се успокоят раничките и да заздравее устата ви, преди да консумирате топла вода с лимон на гладно. 

Прекомерният прием на вода с лимон или дори консумацията на много цитруси се посочва от специалисти като възможната причина за поява на афти в устата.

Как водата с лимон може да ни навреди

2. Страдате от мигрена

Това особено се отнася за дамите, които са податливи към досадната, болезнена и влошаваща качеството на живот мигрена. Известно е, че лимоните произвеждат тирамин, който често причинява главоболие. Ако вече страдате от такова, както и ако сте податливи към мигрена, пропуснете приема на топла вода с лимон на гладно, както и на пълен стомах – вредите от приема във вашия случай вероятно ще надхвърлят ползите.

3. Страдате от проблеми, свързани с храносмилателната система

Имате язва, гастрит, проблеми със стомаха? Киселият лимон няма как да е полезен за вас. По-добре го заменете с мандарини или с таблетки витамин С, ако това е целта на приема на топла вода с лимон на гладно. Приемът на гладно е особено опасен за вас, ако изобщо решите да си позволите тази напитка, нека е на пълен стомах. В по-тежките случаи продължителната консумация, ако имате проблеми с храносмилателната система, ще доведе до неприятни симптоми като разстроен стомах, гадене, повръщане, болезненост и др.

Наистина ли водата с лимон е толкова полезна? Лекар с ВАЖНО разкритие

4. Страдате от киселини

Често пиете сода за киселините, които ви измъчват? Не посягайте към водата с лимон, тъй като тя ще засили проблема ви. Лимонът е киселина и е последното нещо, от което се нуждаете, ако страдате от киселини. Хората с гастроезофагеална рефлуксна болест трябва да избягват приема на лимонов сок и лимони под каквато и да е форма.

Останалите може смело да започнете деня си с чаша топла вода с лимон, но нека е само една, нищо прекалено не е полезно за здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com