"Исторически парк" става микродържава с паравоенна структура: Къде са органите на реда?

63608
"Исторически парк" става микродържава с паравоенна структура: Къде са органите на реда?
Снимка: Исторически парк/Facebook

Все повече сигнали към държавните институции се трупат относно дейността на "Исторически парк" АД в село Неофит Рилски (Община Ветрино - в близост до Варна) и основателя му Ивелин Михайлов. Няколко журналистически разследвания и свидетелски разкази показват, че има основания да се твърди, че това е един вид "понци схема" за измама на инвеститори в парка, като междувременно Михайлов гради своя паравоенна структура в общината и трупа оръжие. Органите на реда обаче засега не предприемат действия.

"Един човек се въоръжава пред очите на държавата. По моя информация – има над 50 полуавтоматични късоцевни и дългоцевни оръжия, тактически гранати, тактически радиостанции, униформи на американската армия, колани за боеприпаси, кобури, тактически обувки. Замесени са две лица, които са бивши командоси, били са на мисии в Афганистан и в Ирак. Изградил си е (Михайлов) стрелбище в селището на „Исторически парк“", твърди журналистът на свободна практика и ютюбър Симон Милков*, като добавя, че Михайлов има своя частна полиция в Община Ветрино.

Още: Най-големият исторически парк в света ни пренася 10 000 години назад във времето

Милков намеси и името на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който знаел "много добре" какво се случва в "Исторически парк". Добави, че "хора от цяла България" били в "схемата".

Отделно от това "Капитал" също направи свое разследване, показващо как една група е овладяла стотици декари общинска земя, а и властта в общината - чрез партия "Величие".

Историята: Държава в държавата с паравоенна структура?

От години има сигнали срещу „Исторически парк“ и основателя му Ивелин Михайлов, идеолог на партия „Величие“. Около самия парк се строят постоянно нови къщи и обществени сгради, а самият обект така и не е завършен напълно. Повдигат се въпроси за „понци схема“, при която физически лица теглят кредити от множество банки, след което предават парите в брой на по-високостоящите в структурата. За да се изплащат кредитите и да се поддържат строежите, са нужни нови кредити. Финансовите отчети на фирмите около парка, включително и самото дружество "Исторически парк", заслужават поглед - дали отговарят на обективната реалност и има ли основателни съмнения, че са фалшифицирани?

Още: Историческият парк в Неофит Рилски е на загуба в цялата си история досега

Разследване на „Капитал“ заключава, че паркът се превръща в „държава в държавата“, като лидерите зад „сектата“, както я описва изданието, са си присвоили местната власт в с. Неофит Рилски и община Ветрино. Търсят и експанзия в съседни общини. Навсякъде има камери, принадлежащи на фирма „Пазителите“, която на теория охранява „Исторически парк“, но се оказва, че всъщност работи като частна полиция и извършва граждански арести.

В общината има и друга организация – „Български юнак“, която провежда военно обучение на десетки хора. Представя се за спортен клуб, но членовете ѝ, включително Ивелин Михайлов, ходят с военни униформи. Тренировките ѝ дори включват „превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие“. Бивши членове казват пред „Капитал“, че организациите са започнали усилено закупуване на оръжие и военни превозни средства.

Въоръжаването на групата около "Исторически парк" идва, след като през последното десетилетие тя буквално е завладяла община Ветрино. Първо чрез масирано изкупуване на земя и заселване на хора, включително и стотици издадени фиктивни постоянни и настоящи адреси, а впоследствие и чрез поемане на официалната власт в общината чрез партията на парка "Величие", в коалиция с местната организация на ГЕРБ, посочва се още в журналистическото разследване на колегите.

Още: Англичани, италианци, китайци и българи купуват новостроящи се средновековни къщи у нас

Ивелин Михайлов е бивш застрахователен брокер и организатор на платени семинари за "финансова независимост", който е сред противниците на военната помощ за Украйна. Имал е близки отношения с Костадин Костадинов, като твърди, че е издал две книги на лидера на "Възраждане".

Опасното в случая е и, че в близост до парка трябва да минава вертикалният газов коридор, по който да тече газ от Гърция през България и Румъния, за Украйна.

Прокуратура, ГДБОП, ДАНС и НАП не са предприели никакви конкретни действия. Обвинението във Варна отказа на два пъти да образува дело след препратен сигнал от КФН за продажбата на акции в парка. Единствено върви разследване в Икономическа полиция, но резултати засега няма.

Още: КФН се съмнява в измама за "Исторически парк", даде случая на прокуратурата

Още разкрития: измами, заплахи, купуване на гласове?

Според Милков „Исторически парк“ АД е свързан с още над 170 дружества - „иззети от стари групировки сдружения“. Според него там се перат пари - нещо, което Ивелин Михайлов отрича. Журналистът от "БезпартиенБГ" казва, че бизнесменът продавал инвестиционни пакети, обещавайки висока възвръщаемост на инвеститорите в парка, но "не знам някой да е получил дивидент". "Фирмата няма нито един лев приходи в последните пет години", твърди той. Допълва, че Комисията за финансов надзор (КФН) не може да предприема действия срещу дружества, които не са на борсата (това е оправданието на КФН да не разследва за "понци" схема), а "Исторически парк" "неслучайно не е на борсата".

Ивелин Михайлов и дружеството му не разполагали с нужните разрешителни за строеж, но пък придобил 250 дка общинска земя. Категоризацията на тези земи умишлено се занижава, гласи разследването на Милков. "Откъде Михайлов е взел над 250 милиона лева, за да придобие 35% от землището на Община Ветрино?", попита той на пресконференция в БТА на 10 май.

Симон Милков твърди, че наскоро бил застигнат от хора на Ивелин Михайлов по пътя София – Варна, които опитали да го изкарат от пътя. Казва дори, че кръгът около Михайлов обявил цена за главата му, докато е разследвал. И разкритикува ОДМВР-Варна, че след всички подадени сигнали получил само отговор, че ще се работи "след празниците".

Също така добави, че има съмнения за купуване на гласове от страна на кръга "Исторически парк", който си "купил мнозинство в два общински съвета с купени гласове и фиктивни регистрации по настоящ адрес". За всички твърдения той заяви, че разполага с документи.

На пресконференцията говори и полк. Стефан Калчев, офицер от запаса с 36 г. стаж, който твърди, че е бит от хората около Ивелин Михайлов. Осъдил е на ниво арбитражен съд „Исторически парк“ АД. „Ивелин Михайлов ми дължи 400 000 хиляди лева, а е осъден за 95 хиляди лева – с разходите, около 120 000 лева“, каза Калчев.

„Загубих си семейството – синът ми е като скачен съд с Ивелин Михайлов. През 2008 г. се запознах с Михайлов. Собственик съм на охранителна фирма „Авангард“. През 2013 г. много хитро ме въвлякоха да охранявам „Исторически парк“. Охранявах при жестоки условия – нямаше ток, вода, вятър, но устоях с моите охранители. Бях атакуван от мутренски фирми. Видях как израства едно колосално чудовище в „Исторически парк“.

Синът ми каза през 2013 г. – ако има свободни пари от армията, да ги дадем като инвестиции на Ивелин Михайлов. Започнах да давам мои пари. Вкаран в тази яма, до миналата година дадох около 400 000 лева. Три години не ми е изплащал (Михайлов) по фактури труда, а аз теглех кредити, за да плащам заплатите на охранителите. Той върти пари, като обещава пакети – срещу 14 000 лева например обещава 70 000 възвръщаемост. Пет години минаха и аз пия една студена вода. Когато се оказах неудобен, ми прекрати договора през април 2023 г.", разказа полк. Калчев.

Още: Разследван от КФН и прокуратурата проект взе голяма държавна туристическа награда

* Симон Милков е популярно лице що се отнася до сензационни истории. Неговото минало обаче също е поучително - припомнете си: Кой е "журналистът", пред когото проговориха Делян Пеевски и Бойко Борисов?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

За Деня на детето: Делфинариумът във Варна с безплатни представления

Възобновиха делото срещу бившия кмет на Варна Иван Портних

Във Варна ще строят нова библиотека с 64,3 млн. лева (СНИМКИ)

Забраняват строителството в курортите край Варна

Гръмнала батерия на ел. тротинетка подпали апартамент във Варна

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 3 МИР - Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна