Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

1728
Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Земетресения до 6-а  и 7-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник се допускат при предстоящата разработка на два нови солни сондажа до град Провадия. Това означава, че разтърсванията може да са незабележими за човека, но може да се усетят от всички, да се разлюляват висящи предмети, мебелите да се преместват и стените да се пукат.

При последните две посочени степени се появяват пукнатини в стените, разрушават се слаби постройки и се напукват азбесто-циментовите тръби за водоснабдяване, което води до отклонения в качествените показатели на питейната вода.

За ЖП-линията Варна-София са предвидени няколко превантивни мерки.

При установяване на ускорени годишни скорости на слягане или наближаване на допустимите деформации - замерите и наблюденията ще зачестят, а собственикът ще бъде уведомен. В такъв случай се предвижда извършване на ремонтни работи за укрепването й и ограничаване на скоростта на движение, както и изграждане на сигнално-предупредителна инсталация за недопускане на катастрофа. Ако те се окажат недостатъчни, ще се предприемат мерки за изместване на ж.п. линията на безопасно разстояние. Сходни са мерките и за пътя между Провадия и Бозвелийско. Още: Земетресение в Провадия



Данните са част от Доклада за въздействие върху околната среда (ДОВОС), възложен от фирмата „Провадсол“ – собственост на „Солвей Соди“ АД – Девня. „Провадсол" ЕАД е фирма за добив на каменна сол под формата на суров разсол (воден разтвор на натриев хлорид), чрез сондажи от повърхността (всички документи по инвестиционното намерение може да видите ТУК). 

Предишното название на дружеството е „Геосол“ и от 2000 година то има концесия за добив на каменна сол за срок от 30 години. Концесията е с Министерството на икономиката, ръководено тогава от Петър Жотев. Тя е с предмет - особено право на ползване на подземно богатство - индустриален минерал - каменна сол, чрез добив на разсол от находище „Мирово" (на 5 км югоизточно от Провадия – б.р.). Суровината е предназначена за Девненския химически комплекс, намиращ се на около 20 км североизточно от него. Още: 8 са офертите за технически проект за обходния път на Провадия

Двата нови сондажа 48 и 49е планирано да се разработят в имот с обща площ над 427 декара. Причината за искането на концесионера е, че переспективата за развитие на предприятието (в срока на концесията) чрез увеличаване обема на добиван разсол, необходим за производството на катцинирана сода, със съществуващите сондажи е невъзможно да се достигне увеличаване на мощността за дълъг период. 

(Карта на бъдещите сондажи)

Част от работещите сондажи ще изчерпат своите запаси, а авариралите сондажи няма да имат техническа възможност да бъдат ремонтирани или пък ремонтът им ще е икономически нецелесъобразен. Още: Ще се реализира ли проектът за околовръстен път на Провадия след дългогодишно чакане?

От изградените общо 41 броя сондажа в експлоатация са 24, с погасени запаси са 3, ликвидирани са 2 и аварирали са 12 на брой.  

Сегашното инвестиционно предложение се основава на метода на подземно разтваряне на сол чрез сондажи от повърхността на земята. Той се използва от групата "SOLVAY" в техните находища в Торалавега – Испания, и Епе – Германия. Нарича се "метод на дълбокопотопена водоподаваща колона".

Инвестиционното предложение предвижда новите сондажи да са с производителност средно по 50 кубични метра на час всеки. Очаква се продължителността на добива от сондажите да е 50-60 години. След приключване на експлоатацията сондажа ще се консервира по изработен проект.

За 10-годишния период, откакто там се добива сол, са регистрирани 535 земетресения в разстояние до 30 км от центъра на солното тяло – Провадия. 390 от събитията са били с магнитут по-малък или равен на 1,5. С магнитут до 2,5 по посочената скала е имало 125 разлюлявания, до 3,5 са 17 земетресения и по-силни са три на брой, сочи информацията, предоставена от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.     

Против, но обосновано ли?

Становище против инвестиционното намерение до екологичното ведомство е изпратила инж. Кадрия Мехмед от Провадия.

Сведения, които й били предоставени от народния представител Стела Николова (ПП-ДБ), а на нея от БАН, сочели, през последните 10 години там имало над 640 земетресения. В мотивите си против намерението за нови сондажи тя е описала многобройни несъответствия в ДОВОС, както и нередности с воденето на протоколи по време на обществените обсъждания.

„Зам.-областният управител Огнян Рачев осигури на срещата главния експерт на областна управа, на когото присъстващите задаваха въпроси и който потвърди, че когато земята там непрекъснато "пълзи", няма как съседните и съседните на съседните парцели да не се местят. И много, много други! Пиша становище "Против", въпреки че знам в кои времена живеем и кое има предимство. Но това не ме демотивира, напротив искам реално случили се събития през новия век да влязат в техния официален документ и най-накрая да се вземат някакви мерки. Въпроса е не колко земетресения ще преживеем още, а че изживяхме стотици от тяхната дейност и защо трябва да търпим още тяхната пасивност“, е написала инж. Мехмед във фейсбук групата „Гледна точка Провадия“.

Дали обаче инж. Мехмед има право? Actualno.com се запозна с данните на БАН, научете: Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com