България се върна на енергийната сцена

8073
България се върна на енергийната сцена

Можело значи. България да се върне на енергийната сцена, и то като играч, а не само като слушател, който чака този или онзи да се изкаже по някой проект на наша територия.

Някои вече може и да са забравили, но първият голям пробив беше отказът ни от изграждането на АЕЦ „Белене”. Защото, както обясни кабинетът, е финансово непосилен за България проект. При това с нулев инвеститорски интерес от страна на частни компании.

"Зелената енергия" вдига тока с 6 %

6 % е делът на „зелената енергия” в предвижданото увеличение на цената на тока от 1 юли с 10 %, каза шефът на ДКЕВР Анге...

Със сигурност решението за спиране на проекта „Белене” не е било лесно, но за сметка на това беше категорично. И учуди всички, като се започне от руснаци, мине се през ЕС и се стигне до американците. Най-сериозно учудена от твърдата позиция на кабинета „Борисов” и някак си странно непримирима по темата се оказва опозицията. Тя още тогава започна да потрива доволно ръце как спирането на проекта „Белене” ще спъне кабинета по много други важни преговори.

Едните от тях са тези за доставките на руски природен газ от 1 януари 2013 г. Както е известно, последният от договорите с посредниците при вноса на руско гориво изтича в края на тази година. Затова за България е много важно да си подсигури нов контракт преди края на декември. Въпреки че, по мнението на експерти, и без подписан договор Русия не би си позволила да ни остави без газ.

И точно по отношение на новия газов договор е вторият голям пробив, факт само отпреди два дни. Първо, защото страната ни успя да постигне отколешното си искане за отпадане на газовите посредници. Вече по газовите въпроси ще се договаряме директно с „Газпром”. И второ, защото вече имаме точна дата за край на преговорите по новия договор. А именно – 15 ноември.

Едновременно с това страната ни успя да си спести 1 млрд. лв. собствени средства за „Южен поток”. Става въпрос за „едни” 30%, които БЕХ трябваше да осигури със собствени средства за изграждането на тръбата на наша територия. Сега тези задължения, по думите на министър Делян Добрев, са сведени до символична сума, а иначе щяха да костват на енергийния холдинг поне милиард.

Янаки Стоилов: Няма губеща атомна централа

Няма атомна централа, която да е губеща. В момента такива се изграждат и във Финландия, и в Чехия, започва масово до се прави в Турция ...

На фона на всичко това не трябва да се пропуска и получената отстъпка от 11% по сега действащите газови договори. По различни изчисления това означава, че ще трябва да платим за газ до края на годината с 200-250 млн. лв. по-малко. Което ще даде глътка на закъсалата финансово държавна компания „Булгаргаз” И освен това ще създаде реални предпоставки цената на газа за бизнеса и топлофикациите и на парното за битовите клиенти да останат непроменени.

Пробивът на кабинета по енергийните въпроси обаче съвсем не се изчерпва с гореописаните преговори. Големият плюс на сегашната ситуация е, че у нас вече има реална диверсификация на проектите. За това свидетелства подписаният в понеделник договор с американската компания за Westinghouse. Тя не само ще оценява възможностите за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, но ще има и реалната възможност да участва в изграждането му.

Черешката на тортата обаче със сигурност ще бъде откриването на газ в дълбоките води на Черно море. Първият добив за мащабно проучване на българския континентален шелф се подписва днес. Ако се сбъднат очакванията на властимащите и количествата са такива, че страната ни да задоволява почти цялото си търсене на газ, тогава малка България ще се окаже голяма сила на енергийния пазар.

Монитор

Бойко изключително доволен

Изключително съм доволен от подписаните днес споразумения в областта на енергетиката. Това заяви пред„Фокус” премиерът Бо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com