Къде е отговорността?

8266
Къде е отговорността?

Поредната ужасяваща трагедия, свързана с безотговорно шофиране, влезе в новините на България. Пиян на мотика таксиметров шофьор помете 12 души, чакащи градския транспорт на спирка на „Цариградско шосе”, а една от жертвите вече почина. Да не дава Господ и друг да се спомине.

Докога? Докога ще трябва аз и моите колеги, работещи в медиите, да отразяваме такива трагедии? Няма да се спирам на многобройните статистики, които показват колко сме зле по отношение на пътища, на качеството на автомобилите, на броя на хората, които загиват в тази своеобразна война. Спомням си дори, че имаше една статистика преди няколко години, в която се виждаше, че страни, които са във война, са дали по-малко човешки жертви, отколкото България във „войната по пътищата”.

Такси се вряза в спирка на "Цариградско шосе", 8 души са пострадали тежко

Осем души са пострадали в катастрофата на бул. „Цариградско шосе”, съобщиха полицаи по време на протестното шествие, съобщи...

Какво трябва да се направи, за да може това нещо най-после да спре? Ясно е, че напълно едва ли някога ще се отърсим от този бич. Но можем да го направим несравнимо по-малко жилещ.

Всичко се побира в една думичка – отговорност. Просто е и е много сложно. Отговорност да не шофираш пиян. Отговорност да държиш колата си в пълна изправност. Отговорност след като спреш неизряден шофьор – пиян, превишил скорост, с неработещ фар, с повреден някакъв друг уред, да не го пуснеш след като си станал „по-богат” с 5 лева с думичките „Айде и внимателно”. Отговорност да направиш проверка какви служители наемаш, нищо че по закон самите ти служители са еднолични търговци и ти не си им работодател в пълния смисъл на думата. Отговорност да не пуснеш някой кютук само защото е син на едикой си или защото на веществена снимка номер 252 едното ъгълче е прегънато и смачкано и това е невалидно доказателство.

Отговорност. Липсва ни обаче. Затова и в творчеството ни сакрални са думите „не сме народ, а мърша”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната
Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия...