Популярната каса е популярна, защото залага на алчността

3129
Популярната каса е популярна, защото залага на алчността
Снимка: iStock/Guliver

И в Дупница, и в Сливен т.нар. популярни каси са завлекли с хиляди левове нищо неподозиращи граждани. И в двата случая касите предлагат да ти дадат лихва в двуцифрено число, ако ти им дадеш парите си.

Типична схема „Понци“, в България по-известна като пирамида. Особено популярни бяха пирамидите в средата на 90-те години на миналия век, когато повечето от сега оплакващите се хора са били в съзнателна възраст. Принципът на схемата е прост – вземаш парите на някого, обещаваш му голяма лихва, след това връзваш по същия начин още някого и с неговите пари плащаш на първия. Схемата се върти до момента, в който не дойде нов балама и съответно няма как да залъгваш старите балами, че ще им даваш голямата лихва. Или, разбира се, докато организаторът не реши да прехвърли някъде всички пари и не духне по живо, по здраво.

Докога мюсюлмани ще трепят християни!

Вече свикнахме - което е направо скандално! - почти да не минава ден, без убийство на невинни хора от някоя джихадистка банда - най-веч...

Схемата „Понци“ е кръстена на името на Чарлз Понци, който я създава през 20-те години на XX век. Основен признак е именно обещаната висока лихва или голям дивидент.

Вече един век тя действа безотказно – защото човешката алчност няма граници. След срива на КТБ, където се говореше масово за лихва около 8%, няма съзнателен човек, който би отишъл да си даде парите на място, което дори не е банка. Ама много беше симпатична жената на собственика, една такава ведра, усмихната. Е вие да не очаквате да каже, че иска да ви открадне парите? Колко още пъти ще трябват такива уроци – че няма огромна печалба, като само седиш и си клатиш краката?

В пленарна зала депутатът от Реформаторския блок Петър Славов вече е заявил намерение да пита финансовия министър Владислав Горанов какви са регулацията и надзорът над популярните къщи. Следва обаче да зададе и един въпрос на Петър Москов – какъв е умственият капацитет на вложителите, които си дават парите, защото някой им обещава 12, 14 и повече процента лихва? И колко банки и финансови компании в България трябва да фалират, че да се сетят баламите, че когато някой ти дава доста по-висока лихва от обичайната, то това е най-малкото риск и че можеш да загубиш парите си?

Автор: Ивайло Ачев

Шансът да бъдат спрени "Нощните вълци" беше тишината!

Мотористите на Путин дойдоха в България. Дойдоха с идеята да налагат доктрината на Кремъл за „руски свят“. Този аргумент ср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com