Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Християнско погребение на мъж с камък върху гърдите откриха археолозите в местността "Градище"

16 юли 2014, 15:31 часа • 47498 прочитания

Пето християнско погребение на мъж с поставен камък на гърдите е открито при археологическите разкопки на античната и средновековна крепост в местността "Градище" при прохода "Вратцата" край Враца, съобщиха от общинския пресцентър. Археолозите доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова от Регионалния исторически музей във Враца, които извършват разкопките, за пръв път се натъкват на погребение на възрастен индивид. Досега бяха откривани християнски погребения само на деца.

Гробът е намерен в склона северно от откритата през 2010 г. ранновизантийска църква. Според археолозите погребението се отнася към времето на българското средновековие, а намерените останки са на вероятно едър мъж с ръст около 1,80 м. Той е положен в специално изградена с ломени камъни гробна яма, покрита с капак от сковани дървени греди, от които са намерени няколко железни гвоздея, се посочва в съобщението.Според археолозите, камъкът поставен върху гърдите- в областта на сърцето, показва, че по време на средновековието врайона на Враца се практикувало така нареченото "обезвреждане на мъртвия", за да не може той да се "съживи" след погребението.

Археологическите разкопки на древната крепост, която по време на българското средновековие е носила името "Вратица", продължават вече осми сезон с подкрепата на община Враца. Тази година археологическия екип на РИМ и бригада от 12 работници продължават работата си в участъка над ранновизантийската църквата.

За проучванията са отделени 8 000 лева от общинския бюджет.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес