Белгия пое пътя към конфедерация

3607
Белгия пое пътя към конфедерация

Фламандските сепаратисти излязоха големите победители в общинските избори в неделя в Белгия. Техният лидер Барт де Вевер стана кмет на Антверпен и като цяло партията излезе напред в цяла Фландрия. Това, според анализатори, заплашва да взриви крехкия политически баланс в Белгия, предаде БГНЕС.

След преброяване на повече от две трети от бюлетините в секциите в Антверпен, Нов фламандски алианс получи 36,2% от гласовете, или 22 места от 55, изпреварвайки значително досега оглавявалите кметството социалисти. Досегашният местен управител Патрик Жасен спечели едва 29,6% от гласовете и 18 места в общинския съвет.

"Това е жълто-черна неделя" /цветовете на Фландрия и нейната партия/ възкликна Де Вевер, говорейки за "исторически ден". Той веднага отправи призив към министър-председателя, социалиста франкофон Елио ди Рупо да преговаря с него за реформа на държавата, проправяйки пътя към конфедерация.

"Фламандците са в състояние да управляват /Фландрия/, както го разбират. Ето защо призовавам Елио ди Рупо и политиците франкофони: поемете отговорност и се подгответе с нас за конфедеративна реформа", каза популисткият лидер.

Жансенс допусна поражение, което сложи край на повече от 80 години социалистическо управление над града, и заяви, че инициативата за формиране на коалиция, която да застане начело на най-големия град във Фландрия е на Де Вевер.

Според резултатите партията на сепаратистите прави пробив с резултати между 20 и 30% и успява да поеме властта на местно ниво.

"Това е трагично, но беше предвидимо", отговори водачът на френските демократични федералисти Оливие Менген. "Това е личен провал на Елио ди Рупо, което доказва, че правителството не успя да успокои апетитите на фламандските националисти", добави той.

От края на декември 2011 г., най-дългата политическа криза в историята на Белгия завърши с широка коалиция от шест партии /три фламандски и три франкофонски/ подкрепяща федералното правителство водена от Елио ди Рупо.

Дългата политическата безизходица се дължеше до голяма степен на фламандските сепаратисти, които, макар и да са първа политическа сила във Фландрия с повече от 28% от гласовете, избраха да останат в опозиция срещу традиционните формации.

Фламандците от Севера са 60% от населението на Белгия.

Като цяло, почти осем милиона гласоподаватели отидоха до урните в неделя в общинските избори за кметове и техните екипи в 589-те общини на кралството.

Във Валония, френскоезичната южна част, Социалистическата партия запазва своето превъзходство, въпреки фискалните и социални мерки за строги икономии мерки, които правителството на Ди Рупо направи, партията задържа местната власт и в градове като Шарльороа и Лиеж.

Редактор: Десислава Ушатова

Масови арести на мюсюлмани в Белгия

През вчерашният ден белгийската полицията задържа 230 протестиращи срещу филма "Невинността на мюсюлманите". Според местната полиция ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com