Обама: Трябва да попречим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие

6034
Обама: Трябва да попречим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие

Американският президент Барак Обама ще заяви пред Общото събрание на ООН, че САЩ ще "направят каквото трябва", за да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това става ясно от откъси от речта му, оповестени предварително, предаде БГНЕС.

Той планира също така да говори за безредиците в Близкия Изток, предизвикани от обиден за исляма филм, и за убийството на американския посланик в Либия. Той ще направи това в голяма реч само шест седмици преди президентските избори на 6 ноември.

"Не правете грешка - Иран, разполагащ с ядрено оръжие, не е предизвикателство, което може да бъде овладяно. Това може да създаде заплаха за елиминирането на Израел, за сигурността на страните от Персийския залив и за стабилността на световната икономика", ще заяви Обама пред Общото събрание на ООН според откъсите от речта му, публикувани от Белия дом.

"Поради това коалиция от няколко държави иска отчет от иранския режим. И поради това САЩ ще направят каквото трябва, за да предотвратят сдобиването с ядрено оръжие от Иран", ще допълни той. Обама планира също така да говори за кървавите протести, които избухнаха в Близкия Изток в отговор на аматьорския филм, продуциран от САЩ, чийто трейлър беше качен в интернет. Той беше възприет от мюсюлманите като обида за пророка Мохамед.

"Днес трябва да заявим, че нашето бъдеше ще бъде определено от хора като Крис Стивънс, а не от неговите убийци", ще заяви американският президент, имайки предвид посланика на САЩ, който беше убит заедно с още трима американци при атака срещу консулството в Бенгази. "Днес трябва да заявим, че това насилие и нетолерантност нямат място в ООН. Няма думи, които да могат да извинят убийството на невинни хора. Нито едно видео не може да оправдае атака срещу посолство. Нито една клевета не може да бъде извинение за горене на ресторант в Ливан или за разрушаване на училище в Тунис или за причиняване на смърт и разрушение в Пакистан", ще допълни Обама.

Американският президент ще остане само един ден в Ню Йорк, без обичайните си срещи със световни лидери, след което ще се върне към предизборната си кампания.

Редактор: Яна Баярова

Обама обвини Ромни, че иска война

Американският президент Барак Обама даде рязък отговор на критиките на републиканския кандидат в предстоящите избори Мит Ромни за нер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com