Откритите в останките на Йозал отрови не са смъртоносни

5057
Откритите в останките на Йозал отрови не са смъртоносни

Следите от отрови, намерени в аутопсираните останки на бившия турски президент Тургут Йозал, починал през 1993 г., не позволяват да се направи заключение за отравяне, тъй като намерените дози не са смъртоносни. Това съобщава днес проправителственият вестник "Сабах".

Четирите токсични субстанции – ДДТ, кадмий, американий и полоний – открити в трупа на починалия президент, са в нищожни дози. Нормално е да има следи от ДДТ, тъй като навремето този мощен инсектицид е бил масово използван, докато днес е забранен, отбелязва всекидневникът, като цитира доклада на Съвета по съдебна медицина.

Останалите токсични вещества може да са проникнали в трупа от заобикалящата среда, т.е. от земята, в която е погребан, се казва в доклада. Очаква се докладът да бъде публикуван през следващите дни и да бъде предаден на съдебните власти, информира БГНЕС.

През ноември турският печат съобщи за наличието на тези четири отрови, добавяйки ще те са причинили смъртта на бившия държавен глава.

Тленните останки на Тургут Йозал бяха ексхумирани в началото на октомври по решение на правосъдието, за да се определят чрез аутопсия причините за смъртта му. В продължение на две десетилетия членове на семейството му защитаваха тезата, че е бил отровен.

Избраният през 1989 г. Йозал според официалното съобщение е починал на 65-годишна възраст по време на мандата си от сърдечна криза. Оттогава слуховете за причините за смъртта му се множаха.

Сегашният президент Абдулах Гюл нареди официално разследване, за да се определи от какво точно е умрял. През юни разследването заключи, че държавният глава е починал при обстоятелства, определени като "подозрителни", и предложи ексхумация на тялото му, за да отпаднат съмненията за причините.

Въпросителните около кончината на Йозал се свързват с прием в българското посолство, където турският държавен глава е бил в деня, преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която неговата вдовица Семра Йозал смята, че е бил отровен.

Йозал, който е от кюрдски произход, почина в момент, когато се опитваше да намери решение чрез преговори на кюрдския конфликт. По данни на турската армия от 1984 г. досега стълкновенията между кюрдските сепаратистки бунтовници и турската армия са коствали живота на повече от 45 000 души.

Редактор: Е. Гигова

Червилото е опасно за здравето

Предполагали ли сте някога, че червилото, което ежедневно използвате за разкрасяване, може да ви навреди? От няколко години учените ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com