С първите си укази Ердоган преструктурира турската административна система

4319
С първите си укази Ердоган преструктурира турската административна система
Снимка: Getty images/Guliver

Държавната структура на Турция бе преструктурирана с първите укази на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, издадени след церемонията по встъпването му в длъжност, пише вестник Hurriyet, цитиран от агенция "Фокус".

Президентската служба, политически съвети и дирекции ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. Министертствата бяха съкратени, а задълженията им – реорганизирани. След встъпването си в длъжност и отбелязването на началото на президетската република, Ердоган издаде първите три указа, които поставиха основите на новата система за управление на държавата.

Ердоган обяви новото турско правителство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новото правителство на страната на пресконференция в президентския дворец Акса...

С първия указ бяха създадени четири президентски служби и девет съвета, които ще работят директно под ръководството на президента. „Изграждаме държавна структура, която произвежда услуги, а не бюрокрация. Ръководството ни отново ще бъде демокрацията и върховенството на националната воля", увери Ердоган в речта си на церемонията по встъпването му в длъжност.

С първото постановление 65 предишни съвети и комисии бяха обединени в девет отдела - Съвет за политики в областта на науката, технологиите и иновациите; Съвет по образователни и обучителни политики; Съвет по икономическите политики; Съвет по сигурността и външните политики; Съвет по правни политики; Съвет по култура и изкуство; Съвет по здравеопазването и хранителните политики; Съвет по социални политики и Съвет по местните администрации.

Тези съвети ще работят като „мозъчни тръстове", които ще отговарят за предлагането на политики, ще наблюдават изпълнението на политиките и ще изготвят доклади за препоръки към съответните институции и министерства, както и ще изпълняват „съответните работи, които президентът счита за подходящи“.

Отделни от съветите бяха създадени четири президентски служби: цифровата трансформация, финанси, човешки ресурси и инвестиционни служби. Те са отговорни за разработването на проекти и тяхното изпълнение.

Румен Радев от Анкара: Тук съм, защото уважавам избора на турския народ

Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, ч...

Осем дирекции ще бъдат управлявани пряко от президента, включително Дирекцията на Генералния щаб, Съвета за национална сигурност и Дирекцията по вероизповеданията. Освен тях, под юрисдиркцията на президента преминават Държавният надзорен съвет и Турският фонд за благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com