Ердоган обяви новото турско правителство

2490
Ердоган обяви новото турско правителство
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новото правителство на страната на пресконференция в президентския дворец Аксарай, предаде БГНЕС.

Фуат Октай е назначен за първия в историята на страната вицепрезидент. Този пост в епохата на парламентарната република никога преди това не е съществувал и реално представлява еквивалент на поста "премиер".

Новият път за Турция: Когато властта се превръща в единствена цел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще положи клетва днес (9 юли) за втори мандат и ще има в ръцете си нови гарантирани му от конст...

Своите постове в новото правителство запазиха външният министър Мевлют Чавушоглу и министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл. Министър на националната отбрана стана генерал Хулуси Акар, преди това той заемаше поста на началник на Генералния щаб на турската армия.

Заемащият по-рано поста заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез оглавява министерството, което през последните години се превърна в едно от ключовите заради стратегическото географско положение на страната – свързващо енергийните потоци от Русия и Близкия изток с Европейския съюз.

Бившият вече министър на енергетиката и близък роднина на президента Берат Албайрайк ще поеме министерството на финансите.

Министерството на труда, социалното обслужване и семейството се оглавява от Зехра Зюмрют Селджук, министерството на индустрията и технологиите – от Мустафа Варанк, министерството на търговията – Рухсар Пекджан.

Министерството на земеделието и горското стопанство ще бъде поето от Бекир Пакдемирли, министерството на транспорта и инфраструктурата – от Джахит Туран, министерството на здравеопазването – Фахретин Коджа, министерството на националното образование – Зия Селджук.

Ердоган – първият султан на нова Турция

Турция официално ще премине от парламентарна форма на управление към президентска на 9 юли. Реджеп Тайип Ердоган ще получи такива пълно...

Министерството на културата и туризма се оглавява от Мехмет Ерсой, министерството по въпросите на младежта и спорта – Мехмет Касапоглу, а на екологията и градоустройството – Мурат Курум.

Ердоган подчерта, че обявеното от него правителство ще работи за благото на турския народ.

Изборите в Турция

На 24 юни в Турция се проведоха предсрочни президентски и парламентарни избори. Действащият президент Ердоган победи още на първи тур с 52,59% от гласовете. Неговият основен съперник, кандидатът на Народно-републиканската партия Мухарем Индже получи 30,64%.

Вчера, 9 юли, Ердоган положи клетва като държавен глава. От този момент страната премина от парламентарна форма на управление към президентска. Държавният глава назначава правителството и вицепрезидентите. Постът на министър-председател, който се заемаше от Бинали Йълдъръм, вече не съществува. Така се слага край на една традиция просъществувала повече от 6 столетия, зародила се още във времената на Османската империя, когато ръководител на правителството /дивана/ е бил великият везир.

Масови уволнения в Турция преди влизане на конституционните промени в сила

Над 18 000 служители са уволнени в Турция по силата на декрет, публикуван в държавен вестник в неделя. По-голяма част от съкратените са...

Парламентът запазва изключително законотворчески пълномощия и право за ограничен контрол върху работата на правителството и президента. Народното събрание може да гласува вот на недоверие на президента, но само ако абсолютно всички депутати са съгласни. А президентът внася закона за държавния бюджет и реално парламентът няма право на поправки в него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com