Юнкер: Не може да има предоговаряне, а само разяснения по Brexit

1253
Юнкер: Не може да има предоговаряне, а само разяснения по Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "трябва да се положат всички усилия", за да се намери път през затрудненията около Brexit преди ключовото гласуване следващата седмица от британските законодатели.

Премиерът Тереза Мей е изправена пред поражение, когато депутатите гласуват във вторник по проекта за споразумение за развод, което предизвика ожесточена съпротива от страна на поддръжниците на ЕС и на ентусиастите от Brexit.

Брюксел и Лондон са в "постоянен" контакт, за да видят какви гаранции може да даде ЕС, за да убеди британските депутати да подкрепят споразумението“, каза Юнкер, но повтори многократно предупреждението, че споразумението, сключено през ноември, не е за предоговаряне.

Юнкер към Лондон: Вземете се в ръце и ни кажете какво искате

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Великобритания „да се вземе в ръце“ и да реши проблемите около сделката за Brexi...

"Ние сме в постоянен контакт - комисията и аз самият - с „Даунинг стрийт“10 и ще видим във вторник до какви заключения ще стигне британският парламент по текстовете, които бяха предложени", заяви Юнкер на пресконференция в Букурещ при стартирането на румънското ротационно председателство на ЕС.

“Отсъствието на сделка би било катастрофа както за нашите британски приятели, така и за континенталните европейци, така че трябва да се положат всички усилия сега, за да се сведе този важен въпрос до добър край."

Мей, която е под нарастващ натиск да изключи Brexit "без сделка", в който Великобритания се изтегля от ЕС без споразумение, в четвъртък повтори предупреждението си, че единственият начин да се гарантира плавното и подредено оттегляне е постигнатата от нея сделка с Брюксел.

Консервативните депутати, подкрепящи Brexit, се противопоставят на сделката, като твърдят, че страната остава твърде тясно свързана с Европа.

БВП на Великобритания ще падне с 8% при твърд Brexit, смятат предприемачи

Британският изход от Европейския съюз без споразумение с Брюксел ще доведе до дългосрочни негативни последици за британската икономика ...

Запитан за съобщения за писмо до Лондон, в което се предлагат уверения за спорния вариант за ирландско споразумение , което е раздвижило депутатите, привърженици на Brexit, , Юнкер каза, че няма да влезе в "спекулации и предположения за игри".

"Казахме - и Европейският съвет, и Комисията в пълна хармония - че не може да има предоговаряне, но може да има разяснения," каза Юнкер.

"Ние сме в процес на разглеждане с „Даунинг стрийт“ какви биха могли да бъдат тези разяснения, но това не трябва да се бърка с предоговарянето, особено когато става въпрос за ирландската сделка.“

Мей иска допълнителни уверения от Брюксел за временния характер на защитния механизъм, който би могъл да покаже, че Северна Ирландия продължава да спазва определени търговски правила на ЕС след Brexit, за да се избегнат граничните проверки с Ирландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа