Увеличава се пропастта между народа и властта в Китай

4404
Увеличава се пропастта между народа и властта в Китай

В доклад на комисия в САЩ, състояща се от членове на американската администрация и конгресмени, се обръща внимание на "засилващата се пропаст между нуждите на населението по отношение на човешките права и отговора на китайските ръководители", предаде БГНЕС.

В годишния си доклад комисията на Конгреса и на правителството на САЩ уверява, че през тази година е наблюдавала безпрецедентни протести в Китай срещу липсата на основни свободи и злоупотреби с власт. В него се обръща внимание на увеличаващата се пропаст между все по-многобройните искания на китайското население и капацитета и желанието на правителството да отговори на тези искания.

"През една година, изпъстрена с големи политически скандали и промяна в главното ръководство на страната, китайските ръководители изглеждаха по-загрижени да поддържат стабилността и статуквото, отколкото да отговарят на нуждите за реформа, идваща от народа", се казва в доклада на комисията.

"Задържането на правозащитници е един от признаците, за това колко път остава да се извърви, за да стане Китай държава, в която законът и универсалните човешки права да бъдат спазвани". Това заяви в комюнике съпредседателят на комисията Крис Смит в комюнике.

Комисията намира за особено тревожна съдбата на етническите малцинства и посочва вълната от тибетци, които се самозапалиха, за да протестират срещу своето положение или ограниченията за уйгурското мюсюлманско малцинство. Обръща се внимание, че Нобеловият лауреат за мир за 2010 г. Лиу Сяобо все още е в затвора. В доклада все пак се посочват и някои "потенциални светлини" като намаляването на броя на смъртните случаи при инциденти в мини или промяна в съдебната процедура, позволяваща по-лесен достъп до адвокат.

Пенсионната система затруднява икономиката на Китай

Дефицитът в пенсионната система на Китай непрекъснато се увеличава и до 2020 година ще достигне 10 трилиона долара, пише вестник &bdquo...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com