Във Венецуела разкриха заговор за убийството на президента

5837
Във Венецуела разкриха заговор за убийството на президента

Министърът на вътрешните работи на Венецуела Мигел Родригес заяви, че е разкрит заговор за убийството на президента на републиката Николас Мадуро, съобщи ИТАР-ТАСС.

В телевизионно интервю Родригес заяви, че заговорниците начело с кубинския контрареволюционер Луис Посада Карилес планирали да убият президента на 24 юли със снайперска пушка.

Мадуро: САЩ да изоставят имперската си позиция и сядаме да преговаряме

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е готов да възобнови диалога със САЩ, ако Вашингтон се откаже от "имперската си поз...

По думите на министъра на вътрешните работи на Венецуела, в заговора участвали бившият колумбийски президент Алваро Урибе и бившият държавен глава на Хондурас Роберто Мичелети.

Планът бил разработван под кодовото название "Операция Бейби". Той предвиждал снайперист да убие президента, след което да се извършат нападения срещу политически и военни обекти, уточнил министърът. Съдействие при разработването на плана оказали "радикални десни сили" във Венецуела.

Луис Посада Карилес е известен кубински контрареволюционер, живеещ в САЩ, припомня агенцията. През 1976 г. той е обвинен за взривяването на пътнически самолет на кубинската авиокомпания "Кубана де авиасион", извършвал полет от Каракас за Хавана. При атентата загиват 73 души. В очакване на съдебния процес Луис Посада е държан в затвор във Венецуела, от който бяга, след което тайно се измъква от страната. Куба и Венецуела от дълго време безуспешно се опитват той да бъде екстрадиран от САЩ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com