Гърция забрани вноса на свинско месо от България

2226
Гърция забрани вноса на свинско месо от България
Снимка: iStock/Guliver

Гърция забрани вноса на свинско месо от България, а на граничните пунктове стриктно се проверява дали пътуващите не пренасят свинско месо или продукти със свинско. Налагат се глоби и месото се конфискува, предаде БНР.

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

Земеделски стопани готвят протести срещу избиването на домашни прасета

Първи протести организират земеделските стопани заради избиването на домашни прасета, съобщава bTV. Мярката е наложена от държавата в р...

Към момента няма регистриран случай на заболяването в Гърция, заявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти обаче предполагат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

В пограничните райони е наложен строг контрол. Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи на специалисти са в постоянен контакт с фермерите и извършват изследвания на свинете.

Проверяват също за сертификати свинете в кланиците. Според експертите няма универсална формула за локализиране на заразата и с изключителен ефект е спазване на всички разпоредби от хората, които работят в свинеферми.

Премиерът Кирякос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Междувременно стана ясно, че земеделски стопани готвят протести срещу избиването на домашни прасета. Недоволството си ще изразят в района на Пазарджик, Ямбол и Сливен. Много от собствениците имат срок до утре да умъртвят своите домашни прасета, дори и да нямат признаци на болестта.

Танева не смята, че държавата се е провалила с мерките срещу африканската чума

Положението е изключително тежко, ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете. Това заяви в ефира на предаването...

Над 57 са вече огнищата на африканска чума. Снощи заразата беше открита и сред домашни животни в Монтана, Лом и село Ковачица.

Това се случва за първи път в лични стопанства в областта, само седмица след като в Лом беше намерено мъртво диво прасе. Поразените свинекомплексите вече са 5.

Нови 34 хиляди животни трябва да бъдат умъртвени в новозасегнатите ферми - в силистренското село Попина и великотърновското село Българско Сливово, въпреки че там мерки са взети още преди една година.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

Продължава упоритата борба с чумата по свинете в Русенско

Днес в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия за борбата с африканската чума по свинете. Участваха областният упра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com