Танева не смята, че държавата се е провалила с мерките срещу африканската чума

4824
Танева не смята, че държавата се е провалила с мерките срещу африканската чума
Снимка: БГНЕС

Положението е изключително тежко, ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете. Това заяви в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV земеделският министър Десислава Танева.

По думите ѝ държавата не се провалила по отношение на мерките срещу разпространението на заразата. Танева посочи, че със сигурност е можело да се направи повече например по отношение на обучението на населението относно последиците от това заболяване.

Стана ясно, че вирусът е навлязъл от Русия с вектор на заразата към Източна Европа и към личните стопанства на хората, които са без мерки за биосигурност. Заразата е започнала да се разпространява преди 12 години, разказа Танева. Тя уточни, че дивата свиня е един резервоар на заболяването. Според министъра 11 страни са засегнати от 2012 г. досега в Източна Европа. Танева обясни, че във всяка от тези страни вирусът не е излязъл все още.

Върви процесът на евтаназиране и унищожение на всички заразни материали. В нови 18 области на страната са определени 20-километрови зони за биосигурност, които не следва да останат без мерки. В шест области на страната оставаме без подобна превантивна мярка, каза Десислава Танева. По думите ѝ хората могат до 2 август да усвоят месото за лично ползване и това, което се предприема като превенция, е в полза на самите стопани

Радев: Чумата по свинете е само част от общата криза в държавата

57 огнища на африканска чума изброи земеделският министър Десислава Танева на среща с президента Румен Радев по повод заразата по свине...

А хората са недоволни

Над 30 села излизат на протест само в Пазарджишко. Стопани ще изразят недоволството си и в района на Ямбол и Сливен. Много от собствениците имат срок до утре да умъртвят своите домашни прасета, дори и да нямат признаци на болестта.

Междувременно над 57 са вече огнищата на африканска чума. Снощи заразата беше открита и при домашни животни в задни дворове в Монтана, Лом и село Ковачица. Това се случва за първи път в лични стопанства в областта - само седмица след като в Лом беше намерено мъртво диво прасе. Поразените свинекомплексите вече са 5.

Нови 34 000 животни трябва да бъдат умъртвени в новозасегнатите ферми - в силистренското село Попина и великотърновското село Българско Сливово, въпреки че там мерки са взети още преди една година.

Мерки за биосигурност

Държавата въвежда още по-строги мерки срещу африканската чума

20-километрови карантинни зони ще бъдат създадени около всички индустриални свинекомплекси в България. В тeзи зони няма да се допуска о...

Танева каза, че всеки, който отглежда домашни свине, трябва да го прави със съответната регистрация. Според Танева, за да си се регистрирал, трябва да си постигнал определените нива на биосигурност. По думите ѝ стопанствата без мерки за биосигурност и потокът на храната са сред най-рисковите фактори по отношение на африканската чума. Земеделският министър заяви, че всеки трябва да потърси вина у себе си, що се касае до информираността. Десислава Танева посочи, че стопаните също е трябвало да се информират за заболяването - от съответната ветеринарна служба например.

Министър Танева припомни още, че за африканската чума няма създадена ваксина и повтори, че личното стопанство е основният източник на заразата. По думите на министъра не може да се очаква екокатастрофа по отношение на загробването на животните.

Бъдещето на работещите в бранша

Междувременно в ефира на БНТ Светла Василева, председател на федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ, заяви, че според данните на индустриалното свиневъдство в заразените свинекомплекси работят около 20 000 души.

По думите на експерта засега все още една част от работодателите смятат да задържат работещите, но не се знае колко от тях ще бъдат освободени. Точната цифра на работещите ще стане ясна в зависимост от това докъде ще стигне заразата на болестта и дали ще бъдат покосени и други свинекомплекси, посочи още Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com