Земеделски стопани готвят протести срещу избиването на домашни прасета

3842
Земеделски стопани готвят протести срещу избиването на домашни прасета
Снимка: iStock/Guliver

Първи протести организират земеделските стопани заради избиването на домашни прасета, съобщава bTV. Мярката е наложена от държавата в редица населени места за ограничаване на африканската чума по свинете.

Недоволството си ще изразят в района на Пазарджик, Ямбол и Сливен. Много от собствениците имат срок до утре да умъртвят своите домашни прасета, дори и да нямат признаци на болестта.

Танева не смята, че държавата се е провалила с мерките срещу африканската чума

Положението е изключително тежко, ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете. Това заяви в ефира на предаването...

Междувременно над 57 са вече огнищата на африканска чума. Снощи заразата беше открита и сред домашни животни в Монтана, Лом и село Ковачица.

Това се случва за първи път в лични стопанства в областта, само седмица след като в Лом беше намерено мъртво диво прасе. Поразените свинекомплексите вече са 5.

Нови 34 хиляди животни трябва да бъдат умъртвени в новозасегнатите ферми - в силистренското село Попина и великотърновското село Българско Сливово, въпреки че там мерки са взети още преди една година.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

2 нови огнища на свинска чума в Монтана, нови случаи в Пловдив и Разград

Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в облас...

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

По информация на БНР, кметовете в Пазарджишко с излезли с деклрация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Те са категорични, че няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Домашните прасета в Бургаско трябва да бъдат умъртвени до петък

Всички прасета в Бургаска област, отглеждани в стопанства, които не отговарят на ветеринарно-медицинските изисквания, трябва да бъдат у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com