Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?

5072
Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?
Снимка: iStock/Guliver

Ще издържи ли българският туризъм, ако патовата ситуация с коронавируса продължи няколко месеца? Този въпрос вече става все по-актуален на фона на затворените хотели и ресторанти. Днес министър Ангелкова заяви, че по-скоро да се осъществи късен летен сезон, а проблемите пред туризма са много големи.

Проблемът не е само в отказите от пътувания, а по-скоро, че трудно ще се намери персонал за този сектор. Нали като пристигнат туристите, ще трябва някой да ги обслужва – готвачи, сервитьори, техническа поддръжка на обектите? Привличането на квалифицирани кадри за туризма и досега беше трудно. Известно е, че по-голямата част от този персонал се наема за сезонна работа. Срокът им за обезщетения за безработица изтича, а на някои от тях  дори е изтекъл.  

Тежка ситуация и за туризма у нас

Всичко, което националният щаб препоръчва, го изпълняваме. Обявено е, че ще се обсъждат мерки, свързани с последствията от разпростране...

Тъй като няма никаква яснота кога и дали изобщо хората ще бъдат наети това лято, много от тях вече се насочват към търговски обекти. Напоследък магазини за хранителни стоки, сред които и големи търговски вериги, активно обявяват свободни позиции. Обяснението – търговците на хранителни стоки са сред малкото в страната ни, които работят на пълни обороти, а някои дори разширяват дейността си. Освен това предлагат постоянни трудови договори, а и заплащането е по-добро в сравнение с парите, давани в туризма.

Особено трудно ще възстановят бизнеса си малките туристически фирми. Те ще бъдат принудени от трудовия пазар да дават по-големи заплати, за да привлекат обслужващ персонал. Но малко от тях ще издържат финансово. Не е изключено да се изправят пред фалит, особено ако не успеят да обслужват кредитите си или да си плащат сметките към доставчици.

По-облагодетелствани в това са отношение големите компании, развиващи туристическа дейност, тъй като дори през неактивния сезон те задържат квалифицираните си служители, предлагайки им 4-дневна работна седмица. А след въвеждане на извънредното положение служителите на „Албена“ АД работят дистанционно от домовете си и в курорта не се допускат никакви външни лица.

Тази гъвкавост е гаранция, че компанията ще може да разчита на служителите си през активния сезон, когато конкуренцията за служители с опит е особено силна, твърдят те. Но дори и големите в този бранш ще изпитат трудности и със сигурност ще отложат планирани инвестиции за по-благоприятни времена.

Безплатни шезлонги и чадъри за туристите на българското Черноморие?

Туризмът бе един от първите пряко засегнати от заразата отрасли след разространението на коронавируса, както по света, така и у нас. Ак...

Оптимистично е, че засега няма масови откази от направени ранни записвания за летен отдих в черноморските ни курорти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика