Рашков е срещу прокуратурата за насилието над Димитър Кенаров, посочи виновни полицаи

2605
Рашков е срещу прокуратурата за насилието над Димитър Кенаров, посочи виновни полицаи
Снимка: БГНЕС

Има трима полицаи, които са арестували журналиста Димитър Кенаров. Тримата са от Специализирани полицейски сили при ОДМВР Пловдив. Това пише в писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).

Дословно в писмото е записано и следното: Изяснено е, че Д. Кенаров е отведен принудително до бул „Дондуков“ (сградата на НС – 2), където е повален на земята и са му поставени белезници в легнало положение. Безспорно е установено, че по време на задържането на Кенаров, служителите (бел. ред. - явно въпросните трима полицаи) използват физическа сила и помощни средства – белезници, което не е документирано от тях по надлежния ред. В противоречие на чл. 74 от ЗМВР, заповед за задържането на Димитър Кенаров не е издадена и в тази връзка не му е осигурена възможност да се възползва от правата си на задържано лице.

Има шанс журналистът Димитър Кенаров да осъди хората, които го пребиха

Цели 8 месеца, след като журналистът Димитър Кенаров беше пребит (най-вероятно от полицаи) при големите протести в София срещу властта ...

На 03.09.2021 г., около 03:20 часа, задържаният журналист е транспортиран до 05 РУ – СДВР и е въведен в сградата, където е вписан неправомерно в книгата за пропускателния режим като „поканен от ОДЧ“, а не като задържано лице. Освободен е в 03:45 часа на 03.09.2021 г., след като му е снето сведение и му е съставен протокол за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР.

Рашков уточнява в писмото, че при проверката на случая са установени данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни служители и обикновени полицаи от СДВР и пловдивската полиция. Заради това има дисциплинарни производство. А по самия случай с Кенаров събраните данни са пратени и на Софийска районна прокуратура, защото става въпрос за извършено престъпление от общ характер.

Припомняме, че преди по-малко от седмица стана ясно, че Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване за полицейското насилие срещу Кенаров. Решението е базирано на преписка, като в мотивите на апелативната прокуратура също се казва изрично, че полицаи са използвали физическа сила и белезници, но защото Кенаров е оказал съпротива – нещо, което липсва в писмото на Рашков до АЕЖ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Кола се преобърна на АМ "Тракия", човек загина

Скрити в електрически табла: Заловиха 6 500 000 къса нелегални цигари (ВИДЕО)

Спецоперация за контрабанда на горива в Бургас

Хвърлял тухли по свещеник и полицай: Мъж поруга пловдивски храм

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Барикадиралият се полицай се опитал да се обеси с кабел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com