Прокуратурата продължава да не вижда полицейско насилие срещу известен наш журналист (ВИДЕО)

4167
Прокуратурата продължава да не вижда полицейско насилие срещу известен наш журналист (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване за полицейското насилие срещу журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември. Това стана ясно от отговори на Софийската апелативна прокуратура на въпроси на "Сега".

Не става ясно дали апелативните прокурори са извършили някакви допълнителни действия по проверката, или изводите им почиват на свършеното от градския прокурор Юлиан Лефтеров. А той не бе разпитал нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието на 2 септември м.г. и прие, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест. Позова се и на сведенията на будния гражданин "Петров", който сам потърсил МВР да каже, че Кенаров е бил "провокатор" и "скачал срещу полицаите".

САП не открива данни за длъжностно престъпление, извършено от полицаите. Никой от тях не е нарушил или превишил служебните си задължения, приема втората инстанция в прокуратурата. "От материалите по преписката е видно, че полицейските служители задържали Кенаров след надлежно предупреждение да се прекратят действията по нарушаване на обществения ред от протестиращите лица. Същият не е имал никакви отличителни знаци и надписи, от които да е било видно, че е журналист. Единствено носел личен фотоапарат, което било характерно за голяма част от участващи в протестите. Служителите на МВР са използвали физическа сила и помощни средства - белезници, поради оказаната съпротива от страна на Кенаров и отказа му да изпълни разпореждане на полицейските органи", обяснява апелативната прокуратура.

АЕЖ осъди МВР да предостави всички материали за побоя на журналист на протестите

Административен съд - София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Асоциацията на европейските журнали...

Рашков: Нито един от полицаите биячи не е привлечен към наказателна отговорност

Цитират се и неназовани "очевидци на събитията", които твърдят, че "на Кенаров не са причинени телесни увреждания от полицейски служители при неговото задържане". Прокуратурата установява и че няма данни за унищожаване, повреждане или кражба на фотоапарата на журналиста. Постановлението на САП е изпратено на Върховната касационна прокуратура за извършване на служебна проверка за законосъобразност, завършва информацията от САП.

Кенаров води и дело срещу задържането си. Месеци наред инстанциите си го прехвърляха, преди то най-сетне да тръгне по същество. Все още обаче виси без решение в Софийския районен съд. Поредното му заседание е насрочено за 6 октомври. Кенаров вече сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неефективното разследване. А случаят му бе цитиран в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

От вестник "Сега" коментират и трудностите, които срещат в опитите си да стигнат до информация по случая. Първите въпроси са от 18 август, а от пресцентъра на апелативната прокуратура са спрели да отговарят на телефона, според написаното във вестника. След като въпросите биват отправени в началото на септември до говорителката на главния прокурор Сийка Милева, както и говорителката на САП, отговори идват 28 дни по-късно и не са изчерпателни - спестено е например името на наблюдаващия прокурор, не е предоставено и цялото постановление, нито става ясно от кога е то.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com