Гешев пак се оправда с Испания за "Барселонагейт" и отрече да има имоти извън България

15349
Гешев пак се оправда с Испания за "Барселонагейт" и отрече да има имоти извън България
Снимка: БГНЕС

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт" не е приключило, но се бави заради липсата на отговор от властите в Испания. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП.

Евродепутатите са отправили към Гешев въпроси по конкретни производства на прокуратурата, сред които "Барселонагейт" и проверката за снимките с кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджетата на спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Когато г-н Рашков каже едно нещо вярно - едно нещо, ще направя подробно интервю с Вас

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на журналиста от Bird.bg Атанас Чобанов. Чобанов зададе въпрос на Гешев сл...

Главният прокурор обаче твърди, че сред въпросите не е била включена темата за автомагистрала "Хемус".

По думите на Гешев българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък на страната ни след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на закона и правата на човека.

"С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде скрито за повечето български граждани", посочи още Гешев.

Сблъсък с Атанас Чобанов

Запитан от журналиста от Bird.bg Атанас Чобанов дали има имоти в чужбина, тъй като вътрешният министър Бойко Рашков казал, че магистрат с инициали И. Г. имал такива недекларирани зад граница. Главният прокурор отговори, че нито той, нито "жената до него" (Детелина Ханчева) имат имоти извън България.

Гешев се похвали пред Вебер: Прокуратурата е водеща в борбата с корупцията

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с председателя на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент  Ман...

Гешев обясни, че почти никой магистрат не може да бъде наказан за нищо и тогава Чобанов го попита за него - кой може да упражни контрол над дейността му и кой може да го разследва. Конституционният съд каза - всеки прокурор, вижте решението, отговори главният прокурор.

Той се оплака и че бил подготвил доклад за отчетността на държавното обвинение, но никой в парламента още не го е канил да го дискутират. "Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван."

Гешев отправи обвинение към вътрешния министър Бойко Рашков, че не казва нищо вярно, а прокуратурата е обект на атаки, както и на фалшиви новини.

За критиките, че няма доверие в него

"Работата на прокурор изначално е да не го харесват", заяви главният прокурор след въпрос дали нещата по отношение на правосъдие не вървят заради (липсата на) обществено доверие конкретно в Иван Гешев. Той посочи още, че ако го харесват това ще означава, че не си върши добре работата.

Законността в България: Неудобните въпроси на евродепутатите за Иван Гешев и Кирил Петков

Днес, 27 януари, главният прокурор Иван Гешев, премиерът Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на културат...

Гешев обаче не отговори на въпрос на Чобанов дали ще подаде оставка, ако започне разследване срещу него.

Съдебната реформа

"Имаме желание за участие в реформа, но тя не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 година. Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така.

В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев.

За иска към него на семейство Баневи

Иван Гешев и Кирил Петков на изслушване пред комисията за върховенство на закона в ЕП

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков ще се явят лично на изслушване в Мониторинговата група към Комисията по гражданск...

Гешев коментира, че това е несериозна тема и призова журналистите да попитат бившите служители на Баневи какво мислят за тях. Вчера стана ясно, че Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници. Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика